Impingement ramenného kĺbu

impingement ramenného kĺbu

Impingement ramena, často označovaný aj ako impingement syndróm, je zdravotný problém charakterizovaný ako narážanie ramenného kĺbu, ktoré vedie k bolesti a môže významne ovplyvniť pohyblivosť a funkčnosť ramena. Tento stav predstavuje bežnú príčinu pre bolesť v ramennom kĺbe a môže byť spôsobený zápalom alebo opotrebovaním štruktúr v ramennom kĺbe.

Čo je impingement ramenného kĺbu

Impingement ramena, známy aj ako impingement syndróm ramena, je medzi ľuďmi pomerne bežný ortopedický problém, ktorý postihuje ramenný kĺb.

Tento stav nastáva, keď mäkké tkanivá v ramennom kĺbe, ako sú šľachy, ktoré sú stláčané, čo vedie k bolesti a zápalu. Tento syndróm je často spôsobený opakovanými pohybmi nad hlavou alebo nesprávnym držaním tela, ktoré môžu viesť k nadmernej záťaži a treniu v ramennom kĺbe.

Keď osoba zdvihne ruku, priestor medzi hornou časťou ramena a šľachami v tejto oblasti sa zmenší. V normálnych podmienkach je tento pohyb hladký a bezbolestný. Avšak pri impingemente dochádza k treniu alebo stláčaniu týchto šliach, čo vyvoláva bolesť a zápal. Dôjde k tomu najmä v prípade, že sú šľachy opuchnuté alebo ak je lopatka abnormálne tvarovaná.

Bolesť spôsobená impingementom ramenného kĺbu je zvyčajne najviac lokalizovaná v prednej alebo bočnej časti ramena a môže vystreľovať až k lakťu.

Táto bolesť je obvykle horšia pri pohyboch nad hlavu alebo pri rotácii ramena, a môže byť zvlášť intenzívna v noci, čo narušuje spánok a odpočinok. Osoby trpiace impingementom ramena môžu mať tiež problémy s vykonávaním bežných činností, ako je obliekanie alebo česanie vlasov.

Tento stav je častejší u ľudí, ktorí vykonávajú činnosti s opakovanými pohybmi nad hlavou, ako sú športovci a ľudia pracujúci v určitých profesiách. Postupom času môže chronické stláčanie v kĺbe viesť k opotrebeniu a poškodeniu šliach, čo môže zhoršiť symptómy a obmedziť funkčnosť ramena. Impingement ramenného kĺbu je zložitý stav, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života.

impingement syndróm ramena
zdroj: pixabay.com

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku impingementu?

Ak sa zaujímate o to, čo môže spôsobiť vznik impingementu a ako sa mu vyhnúť, nasledujúce riadky vám poskytne prehľad najčastejších príčin tohto stavu.

Opakované pohyby nad hlavou

Jednou z najčastejších príčin vzniku impingementu ramenného kĺbu sú časté a opakované pohyby nad hlavou. Tieto pohyby sú bežné u športovcov, ako sú plavci, tenisti alebo hráči baseballu, ale aj u ľudí vykonávajúcich manuálne práce alebo domáce činnosti. Opakované zdvíhanie rúk nad hlavou môže viesť k nadmernej záťaži na šľachy v tejto oblasti, čo spôsobuje ich zápal a stláčania.

Menej priestoru v ramennom kĺbe

Anatomická štruktúra alebo degeneratívne zmeny, ako sú kostné výrastky, môžu spôsobiť zúženie priestoru v ramennom kĺbe. Tieto výrastky, môžu vzniknúť ako dôsledok opotrebovania kĺbu alebo ako reakcia na zápal, zasahujú do priestoru, kde sa pohybujú šľachy. Tento obmedzený priestor vedie k stláčaniu a treniu mäkkých tkanív pri pohyboch ramena, čo môže vyvolať bolesť a zápal.

Zápal a opuch v ramennom kĺbe

Zápal šliach v ramennom kĺbe, či už v dôsledku zranenia, opakovaného používania ramena alebo stavov ako artritída, môže viesť k ich zväčšeniu. Tento opuch zmenšuje priestor v ramennom kĺbe, čo spôsobuje stláčanie šliach a burzy. Tento zápal môže byť tiež spojený s nepríjemnou bolesťou, sčervenaním a rovnako tak aj s teplotou v postihnutej oblasti.

Slabosť svalov

Slabosť alebo nedostatočné posilnenie svalov v lopatkovej oblasti môže viesť k nestabilite ramenného kĺbu. Táto nestabilita zvyšuje riziko nesprávneho umiestnenia ramena pri pohyboch, čo môže prispieť k impingementu. Pravidelné posilňovanie týchto svalov je preto dôležité pre udržanie správnej pozície a rovnako tak aj funkcie ramenného kĺbu.

Nesprávne držanie tela

Dlhodobé nesprávne držanie tela, najmä pri práci za počítačom alebo pri vykonávaní práce s hlavou naklonenou dopredu, môže viesť k napätiu a zvýšenému tlaku v ramennom kĺbe a okolitých štruktúrach. Toto napätie môže následne spôsobiť zmeny v ramennom kĺbe a rovnako tak aj okolitých tkanivách, čo zhoršuje podmienky pre impingement ramenného kĺbu.

Vek a degeneratívne zmeny

S pribúdajúcim vekom dochádza k prirodzenému opotrebovaniu šliach a svalov, čo môže zvýšiť riziko impingementu. Tieto degeneratívne zmeny, ako je oslabenie šliach a zhoršenie kvality svalového tkaniva, sú bežnejšie u starších dospelých. Vekom spojené zmeny môžu znížiť elasticitu a regeneračnú schopnosť tkanív, čo vedie k zvýšenému riziku zranení a zápalových procesov v ramennom kĺbe.

Ako prebieha diagnostika impingementu ramenného kĺbu?

Diagnostika impingementu ramenného kĺbu zahŕňa niekoľko krokov, pričom začína dôkladným zhromaždením anamnézy pacienta a klinickým vyšetrením.

Počas tohto vyšetrenia lekár zistí príznaky, ako sú bolesť, stuhnutosť a obmedzenie pohybu v ramennom kĺbe. Postihnutý pacienti sú často vyzvaní, aby popísali, kedy a ako sa bolesť u nich objavuje, ako dlho trvá a aké aktivity tieto ťažkosti zhoršujú.

Následne lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie, pri ktorom sa zameriava na posúdenie rozsahu pohybu, silu a citlivosť ramenného kĺbu. Môžu byť vykonané špecifické testy na identifikáciu impingementu, ako napríklad test zdvíhania ruky alebo test Neerovho signálu, pri ktorých sa hodnotí bolesť a obmedzenie pohybu pri určitých pozíciách ramena pacienta.

Ak klinické vyšetrenie naznačuje impingement ramenného kĺbu, môžu byť odporúčané ďalšie zobrazovacie testy na potvrdenie diagnózy a vylúčenie iných možných príčin bolesti.

Medzi najčastejšie používané zobrazovacie metódy patria röntgenové snímky, ktoré môžu odhaliť prítomnosť kostných výrastkov alebo iných zmenách v kostiach, a magnetická rezonancia v skratke MRI, ktorá poskytuje detailnejší obraz mäkkých tkanív, ako sú šľachy.

Lekár môže tiež odporučiť ultrazvukové vyšetrenie, ktoré pomáha posúdiť stav šliach a burzy v ramennom kĺbe a zistiť prítomnosť zápalu alebo poškodenia tkanív. o zhromaždení všetkých potrebných informácií a výsledkov vyšetrení lekár stanoví diagnózu a navrhne vhodný liečebný plán. Dôležité je, že správna diagnostika impingementu ramenného kĺbu je kľúčová pre účinnú liečbu.

narážanie ramenného kĺbu
zdroj: pixabay.com

Aké sú možnosti liečby impingementu ramenného kĺbu?

Liečba impingementu ramenného kĺbu závisí od závažnosti príznakov a od celkového zdravotného stavu pacienta. Existuje niekoľko možností liečby, ktoré môžu byť použité.

Odpočinok a úprava aktivít

V počiatočnej fáze liečby impingementu ramenného kĺbu je kľúčovým krokom odpočinok a zníženie alebo úprava akýchkoľvek aktivít, ktoré prispievajú k príznakom. Toto môže znamenať dočasné prerušenie alebo zmenu športových aktivít, práce alebo každodenných činností, ktoré vyžadujú opakované alebo vysoké zdvíhanie rúk. Cieľom je znížiť záťaž a napätie na ramennom kĺbe.

Chlad

Použitie chladu na postihnuté rameno je efektívnou metódou na zmiernenie bolesti a zápalu. Ľadové obklady alebo chladiace gély sa odporúčajú aplikovať na rameno niekoľkokrát denne, najmä po aktivitách, ktoré vyvolávajú alebo zhoršujú bolesť. Chlad pôsobí ako prirodzený protizápalový prostriedok, pomáha znižovať opuch a tak následne zmierniť bolesť.

Fyzioterapia

Fyzioterapia je základom liečby impingementu ramenného kĺbu. Fyzioterapeut navrhne špecifické cvičenia na posilnenie svalov v celej tejto oblasti  a zlepšenie flexibility a rozsahu pohybu ramenného kĺbu. Okrem toho môže byť použitá masáž, ultrazvuková terapia alebo teplé aplikácie na uvoľnenie napätých svalov a zvýšenie pružnosti tkanív, čím sa znižujú bolesti.

Protizápalové lieky

Nesteroidné protizápalové lieky, ako sú ibuprofen alebo naproxen, sú bežne predpisované na zmiernenie bolesti a zápalu pri impingementu ramenného kĺbu. Tieto lieky fungujú znížením zápalu, čo môže zmierniť bolesť a zlepšiť pohyblivosť ramena. Je dôležité, aby pacienti užívali lieky podľa pokynov lekára, pretože nesprávne alebo dlhodobé užívanie môže mať vedľajšie účinky.

Injekcie kortikosteroidov

V prípadoch, kde konzervatívne liečby ako odpočinok, fyzioterapia a NSAID neposkytujú dostatočnú úľavu, môže byť odporúčaná injekcia kortikosteroidov priamo do ramenného kĺbu. Tieto injekcie poskytujú rýchle zmiernenie bolesti a zápalu tým, že potláčajú zápal v postihnutom kĺbe. Avšak, ich použitie by malo byť obmedzené, pretože ich dlhodobé užívanie môže viesť ku komplikáciám.

Chirurgický zákrok

Chirurgia môže byť zvážená ako posledná možnosť liečby, ak ostatné metódy zlyhajú a symptómy impingementu ramenného kĺbu pretrvávajú. Chirurgické možnosti zahŕňajú procedúry ako je subakromiálna dekompresia, pri ktorej chirurg odstráni časť kosti alebo mäkkých tkanív, aby zväčšil priestor v ramennom kĺbe a zmiernil stláčanie. Môže sa tiež vykonať oprava poškodených šliach.

Alternatívne terapie

Užitočné sú aj alternatívne terapie a zmeny životného štýlu. Tieto môžu zahŕňať jogové a strečingové cvičenia, ktoré pomáhajú zlepšiť flexibilitu a rozsah pohybu ramena. Akupunktúra alebo masáže môžu tiež poskytovať úľavu od bolesti a napomáhať relaxácii svalov. Zmeny v životnom štýle, ako sú úpravy pracovného prostredia a ergonómie, môžu pomôcť znižovať stres a napätie.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies