Prečo sa vám nedarí spevniť zadok?

prečo sa vám nedarí spevniť zadok

Ak sa pokúšate o spevnenie zadku a stehien, nezúfajte, máme pre vás kompletné cvičenie zahŕňajúce cviky na sedací sval aj okolité partie. V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme praktické rady a konkrétne cviky na spevnenie týchto oblastí, aby ste dosiahli želané výsledky a predovšetkým sa cítili zdravšie a tiež sebavedomejšie. Pozrite sa, ako spevniť zadok a svaly zadku!

Aké sú najčastejšie ochorenia a problémy týchto svalov?

Svaly zadku, ktoré zahŕňajú gluteus maximus, gluteus medius a gluteus minimus, sú kľúčovou svalovou skupinou v ľudskom tele a zohrávajú v ňom dôležitú úlohu.

Svalové kŕče zadku

Svalové kŕče v oblasti zadku sú častým problémom, ktorý môže ovplyvniť mnoho ľudí. Tieto kŕče môžu vzniknúť z rôznych dôvodov, vrátane nadmerného zaťaženia týchto svalov, dehydratácie alebo nedostatočného natiahnutia počas cvičenia. Svalové kŕče sa prejavujú bolesťou a nepohodlím v oblasti zadku, čo môže obmedziť pohyblivosť a schopnosť vykonávať bežné aktivity.

Svalová slabosť

Slabosť gluteálnych svalov môže mať negatívny vplyv na celkovú pohyblivosť a držanie tela. Táto slabosť sa často vyvíja u jedincov so sedavým životným štýlom, ktorí nedostávajú dostatok cvičenia na posilnenie týchto svalov. Slabé gluteálne svaly môžu viesť k nevyváženým svalovým skupinám v tele, čo zvyšuje riziko bolesti v chrbtici a taktiež bedrových kĺboch.

Syndróm bolesti v bedrovej oblasti

Syndróm bolesti v bedrovej oblasti je širokým termínom, ktorý môže zahŕňať bolesť v dolnej časti chrbta, v oblasti bedier a stehien. Tento syndróm môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ale nadmerný stres na gluteálne svaly môže byť jedným z hlavných dôvodov. Táto bolesť môže byť akútna alebo chronická a ovplyvňuje každodenné aktivity a pohybovú schopnosť jednotlivca.

Ischiadickejho

Ischiadicus je najväčší nerv v tele a prechádza cez oblasť zadku. Kompresia alebo podráždenie tohto nervu v tejto oblasti môže spôsobiť ischiadickú bolesť, brnenie a slabosť v nohe. Toto ochorenie môže byť veľmi nepríjemné a obmedzujúce v pohybe. Kompresia ischiadickejho nervu môže byť spôsobená rôznymi faktormi, vrátane tlaku od susedných svalov.

Tendinitída

Tendinitída v gluteálnych svaloch je stresujúci stav, ktorý sa často vyvíja v dôsledku preťaženia alebo zranenia tkaniva, ktoré pripája svaly k kostiam v oblasti zadku. Tento problém vedie k bolesti v oblasti zadku, čo môže byť obmedzujúce pre každodenné aktivity a pohyb. Tendinitída môže vzniknúť postupne z opakovaného zaťaženia svalov alebo náhle z intenzívnej činnosti.

Bursitída v oblasti zadku

Bursitída je stav, ktorý sa vyskytuje, keď sa burzy, ktoré sú výstelkami medzi svalmi a kostami a slúžia na znižovanie trenia pri pohybe, stávajú zapálenými. V prípade zápalu týchto burzových výsteliek v oblasti zadku môže dochádzať k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohybu. Bursitída môže byť spôsobená opakovaným trením alebo úrazom v tejto oblasti.

Dislokácia bedrového kĺbu

Dislokácia bedrového kĺbu je závažné zranenie, pri ktorom dochádza k nesprávnemu zarovnaniu kĺbu v dôsledku nárazu alebo nekontrolovaného pohybu. Toto zranenie je často veľmi bolestivé a vedie k obmedzeniu pohybov a mobility postihnutého kĺbu. Liečba dislokácie bedrového kĺbu vyžaduje urgentnú lekársku starostlivosť na presné zarovnanie kĺbu a následnú rehabilitáciu.

svaly zadku
zdroj: pixabay.com

Kde sa nachádzajú svaly zadku, ich anatómia a funkcia

Svaly zadku, známe aj ako gluteálne svaly, sú mimoriadne dôležitou svalovou skupinou v ľudskom organizme a nachádzajú sa v dolnej časti chrbta.

Táto svalová skupina pozostáva z troch hlavných svalových častí a tými sú gluteus maximus, gluteus medius a gluteus minimus. Gluteus maximus je najväčší sval v tejto oblasti a nachádza sa na povrchu zadku. Jeho hlavnou funkciou je rozšírenie stehna v bedrovej kĺbovej oblasti a rotácia stehna.

Tento sval je aktívny pri pohyboch, ako je stúpanie po schodoch, beh a zdvíhanie ťažkých predmetov. Gluteus medius sa nachádza pod gluteus maximus a zohráva kľúčovú úlohu pri stabilizácii bedrového kĺbu a udržiavaní rovnováhy. Tento sval je mimoriadne dôležitý pri chôdzi a behu a rovnako tak pomáha udržiavať trup vystretý pri státí na jednej nohe.

Gluteus minimus, umiestnený hlboko pod gluteus medius, má tiež úlohu pri stabilizácii bedrového kĺbu a zabezpečuje plynulé pohyby pri chôdzi a iných aktivitách.

Všetky tieto svaly sú dôležité pre správnu funkciu chrbtice, bedrových kĺbov a dolnej končatiny. Správna starostlivosť a tréning týchto svalových skupín môže pomôcť zlepšiť postavu, zvýšiť silu a prevenciu bolesti chrbta a bedier. Cviky a cvičenia, ktoré cielene posilňujú tieto svaly, môžu byť súčasťou vášho cvičebného režimu na spevnenie zadku a stehien.

Ktoré cviky a cvičenie sú na spevnenie zadku najlepšie?

Môžete začať jednoduchými cvičeniami, ktoré posilnia vaše gluteálne svaly a pomôžu vám dosiahnuť pevnejší zadok. Tu je niekoľko cvikov, ktoré sú na spevnenie zadku najlepšie.

Drepovanie

Drep je kľúčovým cvikom na posilnenie zadku a stehien. Tento cvik začína stojacou pozíciou s nohami na šírku bokov. Pomaly sa spúšťate do drepovej pozície tak, aby vaše stehná boli paralelné s podlahou. Dôležité je udržiavať chrbát rovno a kolená nesmú prekročiť špičky nôh. Potom sa pomaly postavíte späť do východnej pozície. Opakujte tento pohyb niekoľkokrát pre maximálny účinok.

Hip thrusts

Tento cvik pôsobí priamo gluteálne svaly. Sadnite si na zem s ohnutými kolenami a rukami opretými za seba. Potom zdvíhate boky nahor tak, aby ste mali rovnú čiaru od kolien po plecia. Dôležité je stláčať zadok a udržiavať ho usilovne napnutým na vrchole pohybu. Spomaľte pohyb pri záklone bokov. Opakujte tento cvik niekoľko krát pre optimálne výsledky.

Šikmé drepy

Šikmé drepy sú variáciou obyčajných drepov, ktoré majú za cieľ zameranie sa na vonkajšie časti gluteálnych svalov. Pre správne vykonanie tohto cviku si postavte nohy širšie ako na šírku bokov a pri drepe sa snažte posunúť boky smerom do strán. Týmto spôsobom zapájate aj bočné svaly zadku, čo pomáha vytvárať pekný tvar zadku. Dodržiavajte správnu techniku a udržiavajte chrbát v rovine.

Výpady

Výpady sú vynikajúcim cvikom na spevnenie zadku a rovnako tak aj stehien. Stačí stáť vzpriamene a potom krokmi dopredu robiť hlboké výpady. Dôležité je udržiavať správnu postavu a zameriavať sa na aktiváciu gluteálnych svalov počas pohybu. Držte chrbát rovno a pokúste sa dostatočne hlboko klesnúť, aby ste maximálne zaťažili zadok.

Mostík

Tento cvik sa vykonáva ležiac na chrbte s ohnutými kolenami a nohami na zemi. Potom zdvíhate panvu nahor tak, aby ste mali rovnú čiaru od pleci po kolená. Týmto cvikom izolujete zadnú časť stehna a zadku. Dôležité je držať panvu v stabilnej pozícii a zdvíhať ju nahor pomocou svalov zadku. Postupne zvyšujte intenzitu cviku a opakujte ho niekoľkokrát pre optimálne výsledky.

Beh a chôdza po kopcoch

Beh a chôdza po kopcoch sú výborným aeróbnym cvičením, ktoré aktívne zapája gluteálne svaly. S každým krokom tlačíte hore kopcom, čím priamo pôsobíte na tieto svaly a rovnako tak aj zároveň spaľujete kalórie. Tento druh cvičenia nielenže posilňuje zadok, ale tiež zlepšuje kondíciu. Pri pravidelnom vykonávaní týchto aktivít môžete docieliť viditeľné výsledky.

cviky a cvičenie na spevnenie zadku a stehien
zdroj: pixabay.com

Aké sú možnosti riešenia pre spevnenie zadku?

Problémy spojené so svalmi zadku môžu mať výrazný vplyv na celkovú kvalitu života jednotlivca a ich schopnosť vykonávať každodenné aktivity.

Liečba týchto problémov závisí od ich závažnosti, a preto je nevyhnutné konzultovať s kvalifikovaným lekárom alebo odborníkom na ortopédiu, ktorý môže následne poskytnúť presnú diagnózu a odporučiť najvhodnejšiu liečbu, ktorá bude pacientovi vyhovovať.

Jedným z bežných problémov sú svalové kŕče v oblasti zadku, ktoré môžu byť spôsobené nadmerným zaťažením, dehydratáciou alebo nedostatočným natiahnutím v tejto oblasti. Tieto kŕče môžu byť bolestivé a nepríjemne obmedzujú pohyblivosť. V takýchto prípadoch môže byť účinnou liečbou odpočinok, aplikácia ľadu na zníženie zápalu a fyzioterapia.

Ďalším bežným problémom je svalová slabosť gluteálnych svalov, ktorá môže viesť k obmedzujúcim problémom s chrbticou a rovnako tak aj s bedrovými kĺbmi.

Tento stav je často dôsledkom sedavého životného štýlu a nedostatočného cvičenia. Fyzioterapia na posilnenie týchto svalov môžu byť spôsobmi, ako zlepšiť ich funkciu. Syndróm bolesti v bedrovej oblasti je ďalším problémom, ktorý zahŕňa bolesť v dolnej časti chrbta, bedrovej oblasti a stehne.

Môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane nadmerného stresu na gluteálne svaly. Liečba tohto syndrómu môže zahŕňať fyzioterapiu, cvičenie na posilnenie okolitých svalov a lieky na zníženie bolesti. Ischiadicus, najväčší nerv v tele, môže byť komprimovaný alebo podráždený v oblasti zadku, čo vedie k ischiadickej bolesti, brneniu a taktiež slabosti v nohe.

Tendinitída v gluteálnych svaloch je stav, ktorý môže nastať v dôsledku preťaženia alebo zranenia tkaniva, ktoré pripája svaly k kostiam. Tento stav spôsobuje bolesť v oblasti zadku a môže obmedziť pohybovú rozsah svalov. Liečba tendinitídy zahŕňa odpočinok, fyzioterapiu a rehabilitáciu.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies