Špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím

špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím

Špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím sú zdravým a chutným jedlom, ideálnym na raňajky alebo dezert. Spraviť si ich môžete bez mlieka a vajec, s jablkami a z ovsených vločiek, čo ich robí výbornou voľbou pre všetkých, ktorí dbajú na svoje zdravie. Proteínové palacinky sú zároveň rýchle a jednoduché na prípravu, čo ich robí ideálnym jedlom na ráno.

Aké zdravotné prínosy majú tieto proteínové palacinky?

Špaldové palacinky s proteínovým plnením ovocím sú nielen chutným potešením, ale aj zdravou voľbou pre vaše telo. Dovoľte nám priblížiť niekoľko z ich zdravotných prínosov.

Bohaté na vlákninu

Špaldové palacinky s proteínovým plnením ovocím sú výborným zdrojom vlákniny vďaka použitej špaldovej múke. Vláknina je dôležitým prvkom pre správne fungovanie tráviaceho systému. Pomáha udržiavať pravidelnú stolicu a podporuje zdravé trávenie tým, že pomáha odstraňovať toxíny a odpad z tela. Pravidelná konzumácia vlákniny môže tiež pomôcť znížiť riziko ochorení tráviaceho traktu.

Stabilizácia cukru v krvi

Špaldová múka, ktorá tvorí základ týchto palaciniek, má nižší glykemický index ako pšeničná múka. To znamená, že sacharidy v špaldovej múke sa pomalšie vstrebávajú do krvi, čo vedie k stabilnejšej hladine cukru v krvi. Pre diabetikov je to zvlášť významné, pretože pomáha kontrolovať hladinu cukru a zabraňuje prudkým výkyvom, ktoré môžu spôsobiť problémy s inzulínom.

Bielkoviny pre svaly

Palacinky obsahujú proteínové plnenie a rovnako tak aj vajíčko, čo zvyšuje obsah bielkovín v jedle. Bielkoviny sú esenciálnym zdrojom aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi pre naše svaly, tkanivá a orgány. Pravidelný príjem bielkovín môže pomôcť udržiavať svalovú hmotu, opravovať poškodené tkanivá a podporovať celkové zdravie organizmu.

Vitamíny a minerály z ovocia

Plnenie palaciniek obsahuje čerstvé ovocie, ktoré je bohaté na rôzne vitamíny, minerály a antioxidanty. Tieto živiny sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie organizmu. Vitamíny A, C, K a rôzne vitamíny skupiny B v ovocí podporujú imunitný systém, zdravú pokožku a oči. Minerály ako draslík, vápnik a horčík sú dôležité pre zdravé kosti a svaly.

Zdravé tuky

V recepte sa používa kvalitný olej, ako je kokosový alebo olivový olej. Tieto oleje sú bohaté na zdravé tuky, vrátane mononenasýtených a polynenasýtených tukov, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a ciev. Zdravé tuky sú tiež dôležité pre správne fungovanie mozgu, podporujú absorpciu niektorých vitamínov rozpustných v tukoch a rovnako tak aj zlepšujú celkový stav pokožky.

Dodáva energiu

Palacinky s proteínovým plnením a ovocím sú vynikajúcim zdrojom energie. Sacharidy z múky poskytujú rýchlu energiu, ktorá je potrebná pre váš aktívny deň. Bielkoviny z plnenia a vajíčka pomáhajú udržiavať stabilitu energie tým, že spomaľujú vstrebávanie sacharidov a udržiavajú hladinu cukru v krvi stabilnou. Toto jedlo je ideálnym spôsobom, ako začať deň alebo obnoviť energiu.

špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím recept
zdroj: pixabay.com

Recept na špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím

Pripraviť špaldové palacinky s proteínovým plnením ovocím je jednoduchým a chutným spôsobom, ako začať deň alebo si dopriať lahodné raňajky.

Na prípravu cesta budete potrebovať niekoľko jednoduchých ingrediencií, vrátane špaldovej múky, prášku do pečiva, soli, sladidla, ako je med alebo javorový sirup, oleja, vanilkového extraktu, mlieka a vajíčka alebo zopár lyžíc ľanového semena zmiešaného s vodou.

Postup začína zmiešaním suchých ingrediencií a to špaldovej múky, prášku do pečiva a soli  v miske. Potom sa pridajú vlhké ingrediencie, vrátane medu alebo javorového sirupu, oleja, vanilkového extraktu, mlieka a vajíčka a všetko sa dôkladne premieša, kým nevznikne hladké cesto. Teraz prichádza čas pripraviť panvicu a rozohriať ju na strednú teplotu.

Minimálne množstvo oleja pomôže zabrániť prichyteniu palacinky. Lyžicou sa cesto naleje na panvicu a rozotrie sa tak, aby bolo tenké a rovnako tak aj rovnomerné.

Po niekoľkých minútach sa palacinka otočí a smaží sa z druhej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu. Teraz je čas na proteínové plnenie. Môžete si vybrať tvaroh, grécky jogurt alebo vegánsku alternatívu, ako je tofu alebo kokosový jogurt, a pridať niekoľko lyžíc proteínu.

Tým získate významný prísun bielkovín do vášho jedla. Plnenie sa rozotrie na polovicu palacinky a pridá sa čerstvé ovocie podľa vášho výberu, ako sú jahody, čučoriedky, banány alebo maliny. Palacinka sa následne zloží na polovicu, aby vytvorila polmesiac, a nechá sa na panvici chvíľu ohriať, aby sa plnenie zohrialo. Potom sa tento chutný dezert presunie na tanier.

Na záver môžete palacinky posypať troškou medu, javorového sirupu alebo kokosovým cukrom pre pridanie sladkosti. To vám poskytne výbornú kombináciu živín.

Na čo si dať pozor a ako spraviť špaldové palacinky čo najlepšie?

Nadletujúcimi tipmi a pozorovaním môžete zabezpečiť, že príprava tohto chutného dezertu bude nielen zábavná, ale aj zdravá a uspokojivá pre vás a rovnako tak aj per vašich hostí.

Výber kvalitných surovín

Pri príprave tohto chutného dezertu je absolútne nevyhnuté venovať osobitnú pozornosť výberu surovín. Začnite s ovocím. Zabezpečte si čerstvé, kvalitné ovocie, ktoré je plné chuti a vitamínov. Všímajte si tiež kvalitu špaldovej múky, ktorá by mala byť čo najmenej spracovaná, aby ste si zachovali všetky dôležité živiny. Pre zdravé oleje dávajte prednosť prírodným možnostiam.

Vhodné proteínové zdroje

A k sa rozhodnete zvýšiť obsah bielkovín v palacinkách, je dôležité vybrať si správny proteínový zdroj. Proteínový prášok je jednou z možností, a môžete si vybrať medzi rôznymi variantmi, ako je proteín z hrášku, sóje alebo srvátky. Dôležité je, aby bol proteínový prášok čistý a neobsahoval prídavky nezdravých prísad. Skúšajte rôzne varianty a zistite, ktorý proteínový zdroj vám najlepšie vyhovuje.

Nepreháňajte to s cukrom

Pri príprave dezertov je bežné pridávať veľké množstvo cukru. Dôležité je byť opatrný a sledovať množstvo cukru, ktoré pridávate do cesta a plnenia palacinky. Skúšajte experimentovať s alternatívnymi sladidlami, ako je med, javorový sirup alebo stévia, aby ste dosiahli sladkú chuť bez nadmerného príjmu cukru. Takto môžete zvýšiť zdravotnú hodnotu dezertu.

Správne plnenie

Pri plnení palaciniek s ovocím je kľúčové dbať na rovnomerné rozloženie ovocia a plnenia po celej ploche palacinky. Týmto spôsobom zabezpečíte, že každý kúsok palacinky bude mať chuťový zážitok. Pri vrstvení palaciniek do závinového tvaru dávajte pozor, aby boli dobre upevnené a nevytekalo z plnenia. To pomôže zachovať integritu dezertu a spraví ho atraktívnejším.

Pozor na teplotu

Dôkladne sledujte teplotu panvice či hrnca počas pečenia palaciniek, aby boli dokonale upečené. Dbajte na to, aby boli palacinky jemné, ale pevné, čím zabezpečíte, že budú lahodné na dotyk aj na chuť. Navyše, ak ste hrdý na svoj dezert, nezabudnite ho po obrovskom úsilí vytvorenia dôkladne vyfotografovať, aby ste mohli zdieľať svoj talent na sociálnych sieťach a inšpirovať iných.

Pochutnajte si, ale s mierou

Nakoniec, nezabudnite, že aj keď je tento dezert chutný a zdravý, stále by ste mali jesť s mierou. Prejedanie sa môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie, takže si pochutnajte na palacinkách, ale držte sa rozumných porcií. Užite si chuť, ktorú dezert prináša, bez nadmerného konzumu. Potešte sa každým kúskom s radosťou a vedomím, že si doprajete lahodný a zdravý dezert.

hrnčekové špaldové palacinky s proteínom plnené ovocím
zdroj: pixabay.com

Hrnčekové palacinky s proteínom? Tu sú ďalšie vylepšenia

Recept na špaldové palacinky s proteínovým plnením a ovocím je už samozrejme výborný, ale je tu niekoľko spôsobov, ako ho môžete ešte viac vylepšiť a prispôsobiť svojim osobným preferenciám.

Jedným z týchto spôsobov je pridanie ďalších a zdravých bielkovín. Môžete začať pridávaním proteínového prášku, ako je proteín z hrášku alebo sóje, do cesta na palacinky. Týmto spôsobom zvýšite obsah bielkovín, čo je prospešné pre svaly a telo ako celok.

Ďalšou skvelou a výživnou možnosťou je pridanie proteínového zdroja do plnenia palaciniek. Môžete napríklad zvážiť použitie gréckeho jogurtu alebo mandľového masla, ktoré sú bohaté na bielkoviny a pridajú do dezertu krém a rovnako tak aj bohatú textúru. Ďalším spôsobom, ako môžete tento recept zdravo a taktiež chutne vylepšiť, je experimentovanie s rôznymi druhmi ovocia.

Pôvodný recept na tento zdravý dezert používa jablká, ale môžete skúsiť rôzne kombinácie ovocia, ako sú banány, hrozno, jahody, maliny alebo taktiež čučoriedky.

Každý druh ovocia prinesie do dezertu nové chuťové nuansy a pridá rôzne vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre vaše telo. Okrem toho môžete upgradovať tento recept výmenou klasických ovsených vločiek za ovsené vločky s nízkym glykemickým indexom.

Ak preferujete bez mliečnu a bezvaječnú verziu tohto receptu, môžete nahradiť klasické mlieko za rastlinné mlieko, ako je mandľové, sójové alebo kokosové mlieko. Vajíčko môžete nahradiť za chia semená zmiešané s vodou alebo jablčným pyré. Týmto spôsobom môžete vytvoriť vegánsku variantu tohto dezertu, ktorá je stále chutná a predovšetkým plná veľmi dôležitých živín.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies