Šťavnatý steak s grilovanou zeleninou medium rare

šťavnatý steak s grilovanou zeleninou medium rare

V tomto recepte vám ukážeme, ako si pripraviť dokonale šťavnatý steak rare, či už ide o kurací, hovädzí alebo steak z tuniaka, ktorý je doplnený vynikajúcou grilovanou zeleninou alebo so zemiakmi. Navyše vám poskytneme cenné rady a tipy na to, ako spraviť rare steak tak, aby bol stredom pozornosti na vašom stole a zanechal nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Postup, ako spraviť steak na rare spôsob?

Steak pripravený na rare spôsob je kulinársky zážitok, ktorý osloví milovníkov mäsa všetkých druhov. Ako sa teda robí tento dokonalý rare steak?

Na začiatok si vyberte správny kus mäsa. Ideálny rare steak začína s kvalitným kúskom, ako je hovädzí. Mäso by malo byť čerstvé, s jemným tukom, ktorý pridá steaku šťavnatosť a chuť. Nezabudnite mäso vytiahnuť z chladničky aspoň 30 minút pred varením, aby dosiahlo izbovú teplotu.

Príprava mäsa je kľúčová. Než ho položíte na gril alebo panvicu, dôkladne ho osušte papierovými utierkami. To následne zabezpečí, že povrch mäsa krásne skaramelizuje. Potom steak jemne potrite olejom, aby sa zabránilo prichyteniu alebo pripáleniu na panvici a osoľte ho až tesne pred varením. To zabezpečí, že soľ nevytiahne zo steaku príliš veľa vlhkosti.

Varenie steak rare si vyžaduje silný zdroj tepla, či už ide o gril alebo liatinovú panvicu. Panvica by mala byť rozpálená na veľmi vysokú teplotu, aby steak okamžite skaramelizoval a uzavrel svoje šťavy.

Vložte potom steak na panvicu a nechajte ho niekoľko minút na jednej strane, než ho otočíte na druhú stranu. Celkový čas pečenia závisí predovšetkým od hrúbky steaku, ale zvyčajne trvá približne 2 až 3 minúty na každej strane pre stredne rare dokončenie.

Dôležité je nechať steak odpočívať po pečení. Tento krok umožňuje šťavám prenikať po celom steaku, čím zabezpečuje, že každý kúsok bude šťavnatý a plný chuti. Odpočinok by mal trvať približne toľko času, koľko sa steak piekol. Po odpočinku ho môžete nakrájať na plátky a podávať. S trochou praxe môžete vytvoriť steak, ktorý oslní vaše chuťové poháriky a stane sa hviezdou vašej kuchyne.

šťavnatý steak s grilovanou zeleninou medium rare recept
zdroj: pixabay.com

Recept na šťavnatý steak s grilovanou zeleninou medium rare

Pripraviť si šťavnatý steak s grilovanou zeleninou medium rare je zážitok, ktorý spojí dokonalé varenie mäsa s chutnými doplnkami. Tu je podrobný návod, ako na to.

Výber mäsa

Kľúčom k výnimočnému steaku je výber správneho kusu mäsa. Ideálne je hovädzie mäso, ktoré je známe svojou chuťou a mäkkosťou. Hľadajte mäso s viditeľným mramorovaním tuku, čo znamená jemné pruhy tuku prechádzajúce cez mäso. Tento tuk sa pri varení rozpustí, čo prispeje k šťavnatosti a bohatej chuti steaku. Taktiež dávajte pozor na čerstvosť mäsa, čím čerstvejšie, tým lepšie.

Príprava mäsa

Pred pečením je dôležité, aby mäso dosiahlo izbovú teplotu, preto ho vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred. Týmto sa zabezpečí rovnomerné varenie. Pred umiestnením na panvicu alebo gril mäso dôkladne osušte. Toto odstráni prebytočnú vlhkosť na povrchu, čím zaručí lepšiu karamelizáciu. Potom mäso ľahko potrite olejom, čo pomôže zabrániť prilepeniu a podporí rovnomerné varenie.

Zelenina

Pre dokonalý doplnok k steaku vyberte zeleninu, ktorá sa dobre hodí na grilovanie, ako sú papriky, cukety a baklažány. Tieto druhy zeleniny majú pevnú štruktúru, ktorá sa pri grilovaní nerozpadá. Nakrájajte ich na rovnomerné kusy, aby sa zaručila rovnaká doba pečenia, a potrite ich tenkou vrstvou oleja, čo zabezpečí, že zelenina nebude pri grilovaní prilepená a bude mať krásnu kôrku.

Predhrejte panvicu

Pred vložením mäsa je dôležité, aby gril alebo panvica bola dostatočne horúca. Toto následne zabezpečí, že steak okamžite začne karamelizovať, čím vytvorí chrumkavú a rovnako tak aj chutnú kôrku. Takže panvicu zahrejte na stredne vysokú až vysokú teplotu, pre gril ju nastavte tak, aby bolo uhlie alebo plynové horáky na vysokom nastavení.

Pečenie steaku

Steak by mal zostať na jednom mieste počas celého procesu pečenia, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Toto je dôležité pre zachovanie šťavnatosti a zabezpečenie, že povrch steaku bude mať tú správnu chuť. Varenie steaku by malo trvať približne 2 až 3 minúty na každej strane, aby ste dosiahli medium rare stupeň varenia. Tento čas sa môže líšiť v závislosti od hrúbky a typu steaku.

Grilovanie zeleniny

Pri grilovaní zeleniny je dôležité, aby ste ju nechali na grile dostatočne dlho, aby zmäkla, ale zároveň si zachovala určitú sviežosť. Zelenina by mala byť grilovaná na stredne vysokom teple a občas obrátená. Dĺžka grilovania závisí od druhu a hrúbky zeleniny. Tenké plátky cukety alebo baklažánu môžu byť hotové za pár minút, zatiaľ čo hrubšie kusy papriky môžu potrebovať dlhší čas.

Odpočinok steaku

Jedným z najdôležitejších krokov pri príprave dokonalého steaku je jeho odpočinok po upečení. Po tom, čo steak dosiahne požadovaný stupeň varenia, je kľúčové nechať ho odpočívať aspoň 5 minút pred krájaním. Tento proces umožní šťavám vniknúť do celého steaku, čo zabezpečí, že každý kúsok bude šťavnatý a plný chuti. Tento odpočinok je zásadný pre udržanie mäkkosti a šťavnatosti mäsa.

Krájanie a podávanie

Steak by mal byť nakrájaný na plátky proti smeru vlákien. Týmto sa zabezpečí, že mäso bude ľahšie prežúvateľné a bude mať lepšiu textúru. Pri podávaní, steak položte na tanier spolu s grilovanou zeleninou. Pre extra chuť môžete pridať trochu soli a čerstvo mletého čierneho korenia na steak aj na zeleninu. Tento spôsob podávania zvýrazní chuťové kvality tohto jedla.

Ideálny je najmä z hovädzieho, kuracieho a z tuniaka

Klasickou voľbou pri steaku je hovädzie mäso, ktoré je známe svojou štruktúrou, chuťou a schopnosťou byť pripravené v rôznych stupňoch varenia, od rare po well done.

Ďalšou skvelou voľbou je bravčové mäso, ktoré ponúka odlišnú, ale rovnako pôsobivú chuť. Bravčový steak, najmä z bravčovej panenky, je jemný a keď je správne pripravený, môže byť nesmierne šťavnatý. Tento druh mäsa si vyžaduje pozornosť pri varení, aby sa zabránilo jeho prepečeniu.

Kuracie mäso je tiež populárna voľba pre prípravu steaku, najmä prsia bez kostí a taktiež kože. Aj keď kuracie mäso nemá taký vysoký obsah tuku ako hovädzie alebo bravčové mäso, pri správnej príprave môže byť veľmi šťavnaté a rovnako tak aj chutné. Kľúčom je udržať nízku teplotu varenia a nechať mäso odpočívať po upečení, aby si zachovalo svoje šťavy.

Steak z tuniaka predstavuje vynikajúcu alternatívu k tradičným mäsom. Tuniakov steak je známy svojou pevnou textúrou a bohatou chuťou, ktorá mnohým pripomína hovädzie mäso.

steak rare
zdroj: pixabay.com

Aké sú ďalšie spôsoby prípravy steaku? Skúste toto!

Pri príprave steaku existuje celá škála metód, ktoré môžu zvýrazniť jeho chuť a textúru. Každý spôsob prípravy ponúka odlišný zážitok a môže byť prispôsobený podľa osobných preferencií.

Sous vide a zemiakové pyré

Pri sous vide metóde steak varený vo vákuové zapečatenom vrecúšku pri nízkej a konštantnej teplote vo vodnom kúpeli zaručuje dokonalú a rovnomernú pripravenosť. Po sous vide varení je steak krátko opečený na panvici pre karamelizovanú kôrku. K tomuto dokonale upečenému steaku ideálne ladí hladké zemiakové pyré, ktorého krémová textúra a jemná chuť skvele dopĺňajú mäso.

Pečenie v rúre s hranolkami

Steak sa najprv krátko opečte na panvici na vysokom ohni, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Potom sa prenesie do rúry, kde sa dokončí pečenie pri nižšej teplote. Tento postup zabezpečuje, že steak bude rovnomerne prepečený a stále šťavnatý. Ako príloha sa skvelo hodí porcia zemiakových hranolkov, ktoré môžu byť pripravené v rúre súčasne so steakom.

S pečenými zemiakmi

Pomalé varenie je vynikajúci spôsob, ako zmeniť menej kvalitné kusy mäsa na šťavnaté a rovnako tak aj mäkké delikatesy. Po krátkom opečení na panvici sa steak varí pomaly v šťave alebo v marináde, čo mu umožňuje absorbovať bohaté chute a stať sa nesmierne lahodným a mäkkým. Ako ideálna príloha k takémuto steaku sa ponúkajú celé pečené zemiaky, ktoré môžete piecť spolu so steakom v rúre.

Reverse sear a zemiakové placky

Reverse sear je technika, ktorá sa začína pomalým pečením steaku v rúre pri nízkej teplote, čím sa dosiahne presný stupeň varenia. Potom sa steak krátko opečie na panvici pre vytvorenie kôrky. K tomuto steaku výborne ladí zemiaková placka, ktorá je pripravená zo strúhaných alebo rozdrvených zemiakov, opečených do zlatohnedá. Placky sú ideálne na absorpciu štiav z mäsa.

So zemiakovým šalátom

Grilovanie na drevenom uhlí pridáva k steaku jedinečnú dymovú chuť, ktorá je obzvlášť vynikajúca pri vonkajšom letnom grilovaní na záhrade. Ako príloha sa skvele hodí chladený zemiakový šalát. Zemiakový šalát môže byť pripravený s majonézou, horčicou, cibuľou, bylinkami a kyslými uhorkami, čím poskytne osviežujúci kontrast k horúcemu a fajčenému steaku.

S medailónikmi

Panvové pečenie steaku je rýchla a jednoduchá metóda, ktorá je ideálna pre tenšie kusy mäsa. Vysoká teplota panvice zabezpečí rýchlu karamelizáciu a vytvorenie chutnej kôrky. Ako doplnok k panvovo opečenému steaku môžete pripraviť zemiakové medailóniky, ktoré sú narezané na tenké kolieska a opečené na tej istej panvici po steaku. Zemiakové medailóniky absorbujú výpeky a chute.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies