Syndróm dráždivého čreva a low fodmap výživa

syndróm dráždivého čreva a low fodmap strava

Syndróm dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje rôznymi príznaky ako sú bolesti brucha, nafukovanie a nepravidelná stolica, môže byť účinne liečený pomocou špeciálne navrhnutej low fodmap diéty. Táto strava sa obmedzuje na určité zakázané potraviny, ktoré môžu zhoršovať symptómy tohto stavu, pričom správne recepty a výživové plány sú dôležitá a najmä prirodzená liečba.

Čo je syndróm dráždivého čreva a aké má príznaky

Syndróm dráždivého čreva je funkčná porucha tráviaceho systému, ktorá sa prejavuje celým súborom nepríjemných symptómov ovplyvňujúcich črevá a tiež trávenie.

Tento stav nie je spôsobený štrukturálnymi alebo biochemickými zmenami, ale je skôr výsledkom narušenej funkcie čriev. Medzi hlavné príznaky syndrómu dráždivého čreva patria bolesti brucha, ktoré sú často spojené s meniacim sa rytmom stolice, vrátane zápchy či hnačky.

Pacienti môžu tiež pociťovať nafukovanie, nadúvanie a pocit nepohodlia v bruchu. Príznaky sa môžu líšiť od ľahkých po vážne a môžu výrazne ovplyvňovať kvalitu života jedinca. Často sa striedajú obdobia s príznakmi a obdobia bez príznakov. Hoci presná príčina IBS nie je známa, predpokladá sa, že v jej vzniku hrajú úlohu viaceré faktory vrátane genetiky či zmeny v črevnej mikroflóre.

Tento stav môžu vyvolať aj rôzne infekcie, zápalové reakcie čriev, poruchy tráviaceho pohybu čriev a psychologické faktory, ako sú stres a rovnako tak aj úzkosti.

Diagnóza syndrómu dráždivého čreva sa často stanovuje na základe príznakov a vylúčenia iných možných príčin. Vzhľadom na to, že neexistujú špecifické testy na potvrdenie tohto stavu, lekári sa opierajú o klinické kritériá a zdravotnú históriu pacienta. Liečba zahŕňa zmiernenie príznakov a môže zahŕňať zmeny stravovacích návykov a používanie liekov na reguláciu črevných funkcií.

low fodmap diéta
zdroj: pixabay.com

Čo je low fodmap výživa a čo zahŕňa strava a diéta

Low fodmap výživa je špecifický druh stravovacieho režimu, ktorý je navrhnutý najmä na pomoc ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva a podobnými tráviacimi problémami.

Definícia fodmap

Fodmap výživa predstavuje skupinu cukrov a vláknin, ktoré sú v mnohých bežných potravinách. Patria sem niektoré druhy ovocných cukrov ako fruktóza, mliečne cukry, ako laktóza, rôzne druhy zeleninových a obilninových cukrov, ako aj umelé sladidlá. Tieto cukry a vlákniny môžu byť ťažké na trávenie pre ľudí s citlivým črevom, čo môže viesť k tráviacim ťažkostiam.

Cieľ low fodmap diéty

Hlavným cieľom low fodmap diéty je obmedziť príjem potravín, ktoré sú bohaté na určité cukry a vlákniny, ktoré môžu spôsobiť problémy v trávení. Tieto potraviny sú často zle absorbované v tenkom čreve a môžu byť fermentované črevnými baktériami, čo vedie k problémom ako sú bolesti brucha, nafukovanie a zmeny v stolici. Cieľom diéty je teda znížiť tieto symptómy a zlepšiť kvalitu života.

Potraviny s nízkym obsahom fodmap

Diéta zahŕňa potraviny, ktoré majú nižšiu pravdepodobnosť vyvolania symptómov syndrómu dráždivého čreva. Patria sem niektoré druhy ovocia a zeleniny, bezlepkové obilniny, ako je ryža, a proteínové zdroje ako mäso, ryby a vajcia. Tieto potraviny sú zvyčajne lepšie tolerované a sú preto vhodné pre každodennú konzumáciu pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva.

Vyraďovanie potravín

Táto diéta tiež zahŕňa obmedzenie alebo úplné vynechanie potravín, ktoré sú bohaté na fodmaps. Sem patria napríklad obilniny obsahujúce lepok, niektoré druhy ovocia a zeleniny ako jablká, hrušky, cibuľa a cesnak, ako aj mliečne výrobky s obsahom laktózy. Tieto potraviny môžu zhoršovať symptómy IBS a preto sa odporúča ich obmedzenie alebo vylúčenie z diéty.

Individuálne prispôsobenie

Low fodmap diéta sa často prispôsobuje individuálne, v závislosti od toho, ako jednotlivec reaguje na rôzne potraviny. Niektorí ľudia môžu tolerovať menšie množstvá potravín s vyšším obsahom fodmaps, zatiaľ čo iní môžu potrebovať striktnejšie obmedzenia. Táto prispôsobivosť umožňuje vytvoriť diétu, ktorá je šitá na mieru potrebám daného jednotlivca.

Tranzitná diéta

Low fodmap diéta sa zvyčajne považuje za tranzitnú, čo znamená, že sa odporúča na obmedzenú dobu. Po zmiernení symptómov syndrómu dráždivého čreva sa postupne pridávajú potraviny s vyšším obsahom fodmaps, aby sa identifikovali špecifické potraviny, ktoré spôsobujú problémy. Tento proces pomáha určiť najvhodnejšiu dlhodobú stravu pre jednotlivca.

Význam poradenstva a kontroly

Je dôležité, aby sa low fodmap diéta dodržiavala pod dohľadom kvalifikovaného odborníka, ako je výživový poradca alebo lekár. Tieto odborné rady pomáhajú zabezpečiť, že diéta zostane vyvážená a obsahuje všetky nevyhnutné živiny, čo je dôležité pre zdravé fungovanie tela. Odborníci tiež pomáhajú pri monitorovaní pokroku a prispôsobovaní diéty podľa individuálnych potrieb.

Ktoré potraviny patria do fodmap diéty a ktoré sú zakázané?

Low fodmap diéta je zameraná na minimalizáciu príjmu potravín, ktoré obsahujú určité typy sacharidov, ktoré sú ťažko stráviteľné a môžu spôsobovať tráviace ťažkosti.

Medzi potraviny patriace do low fodmap diéty patrí široký výber ovocia, zeleniny, obilnín, bielkovín a mliečnych výrobkov, ktoré sú vo všeobecnosti lepšie tolerované. Príkladom ovocia s nízkym obsahom fodmap sú napríklad pomaranče, citróny, jahody, hrozno a banány.

V oblasti zeleniny sú to napríklad mrkva, zemiaky, špenát a paradajky. Ľudia na low fodmap diéte môžu konzumovať aj bezlepkové obilniny ako ryža a quinoa, ako aj proteínové zdroje, ako sú mäso, ryby, vajcia a niektoré mliečne výrobky, ako sú tvrdé syry a laktózove mlieko. Na druhej strane, potraviny, ktoré sú vylúčené alebo obmedzené v rámci diéty, obsahujú vysoké množstvo fodmaps.

Patria sem niektoré druhy ovocia ako jablká, hrušky a marhule, zelenina ako cibuľa, cesnak a artičoky, ako aj mliečne výrobky obsahujúce laktózu a tiež obilniny s lepkom.

Rovnako sú obmedzené aj potraviny obsahujúce umelé sladidlá, ako je sorbitol. Je dôležité poznamenať, že low FODMAP diéta je určená ako dočasná liečebná stratégia, nie ako dlhodobý stravovací plán. Po období obmedzenia týchto potravín sa postupne pridávajú do stravy, aby sa identifikovali konkrétne potraviny, ktoré spôsobujú symptómy.

low fodmap recepty
zdroj: pixabay.com

Najlepšie low fodmap recepty

Pri zostavovaní najlepších low FODMAP receptov je dôležité zamerať sa na potraviny, ktoré sú súčasťou tejto diéty a zároveň ponúkajú rozmanitosť a chuťovú pôžitok.

Grilované kuracie prsia s bylinkovou marinádou

Marinujte kuracie prsia v zmesi olivového oleja, čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, nasekanej bazalky a tymianu. Nechajte marinovať 30 minút pre lepšiu chuť. Následne prsia grilujte na stredne vysokom ohni, kým nie sú dobre prepečené a šťavnaté. Podávajte s varenou ryžou a grilovanou alebo čerstvou zeleninou, ako sú paprika a mrkva, pre vyvážený a nutrične hodnotný pokrm.

Quinoa šalát so zeleninou

Uvarte quinou podľa návodu na zadnom obale a nechajte ju vychladnúť. Pridajte do nej nakrájanú mrkvu, uhorku, paradajky a zelenú papriku pre farebný a chrumkavý šalát. Zalievajte jednoduchým citrónovým dresingom pripraveným zo zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia podľa vašich preferencií. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed alebo ako príloha.

Fodmap polievka

Pripravte si chutnú a zahrievajúcu zeleninovú polievku. Začnite varením povolených ingrediencií, ako sú zelená časť póru, mrkva a zemiaky. Pridajte špenát pre extra živiny a zelený vzhľad. Ako vývar použite bujón s nízkym obsahom fodmap a následne ich dochuťte bylinkami, ako je petržlen a tymian. Táto polievka je ideálna na zahriatie v chladných dňoch.

Bezlepkové špagety s paradajkovou omáčkou

Začnite tým, že uvarte bezlepkové špagety podľa pokynov na balení. Tieto špagety sú skvelou alternatívou pre ľudí s intoleranciou na lepok. Pre omáčku použite konzervované paradajky, ktoré sú často menej dráždivé pre citlivé žalúdky než čerstvé paradajky. Pridajte do omáčky nasekanú bazalku a tymian pre aromatickú chuť. Trochu olivového oleja omáčke dodá hladkosť a bohatosť.

Grilovaný losos s citrónom

Lososa najprv marinujte v zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy a nasekaného kôpru, čo mu dodá sviežu a bohatú chuť. Nechajte marinovať aspoň 30 minút. Potom lososa grilujte na miernom ohni, až kým nie je pekne zlatohnedý a upečený. Losos je výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdcovo-cievny systém. Podávajte ho s varenou ryžou a čerstvým šalátom.

Fodmap smoothie

Pripravte si osviežujúce a výživné smoothie z banánu, jahôd a nízkolaktózového alebo rastlinného mlieka. Banány a jahody sú prirodzene sladké, takže dodávajú tomuto smoothie skvelú chuť. Chia semienka pridajte pre extra vlákninu, ktorá je dôležitá v low fodmap diéte. Tento nápoj je ideálny ako rýchla a zdravá desiatu alebo lahodné raňajky, ktoré vás nabijú energiou.

Jablkovo škoricové muffiny

Upečte lahodné muffiny použitím bezlepkovej múky, ktorá je vhodná pre low fodmap diétu. Pridajte nasekané jablká, ktoré sú dobre tolerované v malých množstvách, a škoricu pre klasickú chuťovú kombináciu. Javorový sirup použite na prirodzené osladenie. Tieto muffiny sú výbornou možnosťou pre maškrtenie alebo rýchly snack a sú šetrné k tráviacemu systému.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies