Zlepšuje užívanie erytropoetínu výkon?

zlepšuje užívanie erytropoetínu výkon

Erytropoetín, skrátene EPO, je hormón s významnými funkciami v organizme, ovplyvňujúcimi tvorbu červených krviniek. Jeho zvýšené hodnoty môžu teoreticky zlepšiť fyzický výkon, no manipulácia s ním sa stala problematickou v oblasti dopingových praktík. Cena, etické otázky a zdravotné riziká sú dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú jeho užívanie a diskusiu o jeho význame.

Čo je erytropoetín, čiže EPO a ide o doping?

Erytropoetín, často skracovaný aj ako EPO, je hormón, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v regulácii tvorby červených krviniek v ľudskom organizme.

Tieto červené krvinky, známe aj ako erytrocyty, sú zodpovedné za transport kyslíka z pľúc do rôznych tkanív a orgánov v tele. Erytropoetín tak zabezpečuje dostatočný počet červených krviniek na zabezpečenie správnej dodávky kyslíka bunkám, čo je nevyhnutné pre ich fungovanie.

Tvorba erytropoetínu prebieha prevažne v obličkách, v špeciálnych bunkách nazývaných fibroblasty. Okrem obličiek sa EPO tiež v menšom množstve vytvára v pečeni. Produkcia tohto hormónu je jemne regulovaná na základe koncentrácie kyslíka v krvi. Keď hladina kyslíka v krvi klesne, čo sa môže stať napríklad pri náročnom fyzickom zaťažení, organizmus reaguje zvýšenou produkciou EPO.

Erytropoetín pôsobí aj na kostnú dreň, kde podporuje tvorbu červených krviniek. Týmto zabezpečuje, že organizmus má vždy dostatočný počet erytrocytov na zachovanie optimálneho prenášania kyslíka.

Je to adaptívna reakcia organizmu, ktorá umožňuje prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam a zabezpečiť, že všetky tkanivá a orgány dostanú potrebný kyslík. EPO sa stalo aj predmetom v športe, pretože niektorí športovci sa pokúsili manipulovať s jeho hladinami s cieľom zlepšiť svoj výkon.

Aké ma tento hormón význam a účinky na organizmus?

Dopingy s využitím erytropoetínu, skrátene EPO, môžu mať rozsiahle a závažné účinky na ľudský organizmus. Tieto účinky sa môžu prejaviť na rôznych úrovniach.

Lepší fyzický výkon

Doping s EPO otvára dvere k zlepšeniu fyzického výkonu v športe. Mechanizmus účinku spočíva v zvýšení počtu červených krviniek v krvi. Tieto červené krvinky sú nositeľmi kyslíka, a keď ich je viac, organizmus je schopný efektívnejšie prenášať kyslík do svalových tkanív. To vedie k zvýšenej vytrvalosti a výkonu športovca. Tým sa športovci môžu cítiť menej unavení a mať vyššiu výkonnosť.

Zvýšená svalová regenerácia

Jedným z pozitívnych účinkov užívania erytropoetínu (EPO) je jeho vplyv na proces svalovej regenerácie. Zvýšený počet červených krviniek v krvi znamená zlepšenú dodávku kyslíka a živín do svalových buniek. Toto zlepšenie v prívode živín môže mať významný vplyv na rýchlejšie hojenie svalových tkanív po náročnom tréningu alebo po zranení.

Lepšia kondícia

Zvýšený počet červených krviniek v krvi, ktorý je dosiahnutý pomocou EPO, môže pomôcť športovcom dosiahnuť lepšiu kondíciu. Kyslík je zásadný pre energetické procesy svalov a kardiovaskulárneho systému. Preto, keď organizmus lepšie zásobuje svaly kyslíkom, môžu športovci zlepšiť svoju vytrvalosť a vytrvalosť, čo im umožňuje dlhšie vydržať náročné fyzické aktivity.

Rýchlejší nárast svalov hmoty

Okrem zlepšenej výkonnosti a svalovej regenerácie môže EPO mať aj vplyv na rýchlejší nárast svalovej hmoty. Zvýšený prívod kyslíka a živín do svalových tkanív môže podporiť rýchlejší rast a obnovu svalového tkaniva po tréningu. Tento potenciálny účinok môže byť zaujímavý pre športovcov, ktorí sa snažia zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a získavať svalovú hmotu.

Lepší psychický stav

Niektorí športovci hlásia, že užívanie EPO môže mať aj pozitívny vplyv na ich psychický stav. Zlepšený kyslíkový prívod do mozgu môže výrazne prispieť k lepšiemu sústredeniu, mentálnej odolnosti a rovnako tak aj výkonnosti. To môže byť obzvlášť významné pre športovcov, ktorí sa musia vyrovnať s tlakom súťaže a potrebujú optimálny psychický stav.

erytropoetín
zdroj: pixabay.com

Kto najčastejšie erytrpoetín užíva, prečo a aké sú možné hodnoty?

Užívanie erytropoetínu (EPO) sa najčastejšie vyskytuje v športovom prostredí, najmä v profesionálnych športoch, kde sa výkonnosť meria a súťaží sa na najvyššej úrovni.

Dôvody, prečo športovci môžu uchýliť sa k užívaniu EPO, sú rôznorodé a často súvisia s túžbou dosiahnuť lepší výsledok v súťaži. Napríklad profesionálni cyklisti siahajú po EPO, aby zlepšili svoj výkon v dlhých pretekoch, kde je vytrvalosť kľúčovým faktorom.

Vzhľadom na náročnosť niektorých cyklistických etáp sa niektorí športovci môžu snažiť získať konkurenčnú výhodu užitím EPO. Dlhodobí bežci, kde vytrvalosť a dodávka kyslíka do svalov sú kritické, môžu skúšať EPO. Taktiež športovci zapojení do výškového tréningu môžu byť náchylnejší k užívaniu EPO na ešte väčšie zvýšenie červených krviniek.

Aj súťažiaci vo vodných športoch sa môžu zaujímať o EPO kvôli jeho potenciálnemu vplyvu na zvýšenie výkonnosti v nízko kyslíkových prostrediach.

Pokiaľ ide o predpisovanie EPO, ide o látku, ktorú by mal predpisovať iba kvalifikovaný lekár na základe konkrétnych medicínskych indikácií. V legálnom lekárskom prostredí sa EPO používa na liečbu určitých ochorení, ako je anémia spojená s chronickým ochorením obličiek.

Avšak v športovom prostredí by EPO nemal byť predpisovaný, pretože jeho užitie na zlepšenie výkonu je nelegálne a nespravodlivé voči ostatným súťažiacim. Užívanie EPO na dopingové účely je v rozpore s pravidlami väčšiny športových organizácií a môže viesť k diskvalifikácii. Športovci by mali vždy dodržiavať etické normy a spoliehať sa na legálne metódy na dosiahnutie svojich športových cieľov.

Aké negatívne účinky môže mať erytropoetín?

V súvislosti s dopingom obsahujúcim erytropoetín sa môžu taktiež objavovať určité nežiaduce účinky, čo je cena za jeho ostatné vplyvy a funkcie. Pre niekoho ide aj o zdravotné riziká.

Zvýšené riziko trombózy

Erytropoetín je hormón, ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek v organizme. Pri jeho nadmernom užívaní dochádza k nárastu hladiny červených krviniek v krvi. Toto zvýšenie počtu červených krviniek môže zvýšiť riziko tvorby krvných zrazenín, ktoré sú známe ako trombózy. Trombózy môžu mať vážne zdravotné dôsledky, vrátane srdcových záchvatov a taktiež mŕtvice.

Zhoršená viskozita krvi

Nadmerné množstvo červených krviniek v krvi, ktoré je spôsobené užívaním EPO, môže zvýšiť viskozitu krvi. Táto zvýšená viskozita komplikuje plynulý prenos krvi cez cievy, čo môže mať za následok zvýšený krvný tlak a ďalšie zdravotné komplikácie. Zvýšený krvný tlak môže viesť k vážnym kardiovaskulárnym problémom, ako sú hypertenzia a srdcové choroby.

Záťaž na obličky

Dlhodobé užívanie erytropoetínu môže predstavovať výzvu pre obličky, ktoré sú vitálnymi orgánmi zodpovednými za metabolizmus a vylučovanie tohto hormónu. EPO stimuluje produkciu červených krviniek v kostnej dreni a jeho metabolizmus prebieha práve v obličkách. S nadmerným používaním EPO sa zvyšuje hladina červených krviniek v krvi, čo znamená zvýšenú záťaž na tieto orgány.

Problémy so železom

Zvýšený počet červených krviniek v krvi, ktorý je spôsobený užívaním EPO, môže ovplyvniť aj hladinu železa v organizme. Červené krvinky obsahujú hemoglobín, proteín obsahujúci železo, ktorý je nevyhnutný pre prenos kyslíka do tkanív a svalov. Keď je hladina červených krviniek nadmerne zvýšená, môže dôjsť k nerovnováhe železa a následne k rôznym problémom.

Zdravotné riziká

Okrem týchto konkrétnych negatívnych účinkov môže dlhodobé užívanie EPO spôsobiť aj ďalšie zdravotné riziká. Medzi ne patrí zvýšený krvný tlak, ktorý môže zvyšovať riziko srdcových ochorení, ako je hypertenzia a ischemická choroba srdca. Zmeny v zložení krvi môžu mať vplyv na zdravie a môžu predstavovať riziko pre športovcov a jednotlivcov, ktorí užívajú EPO na zlepšenie výkonu.

čo to je epo
zdroj: pixabay.com

Kto by nemal užívať erytropoetín?

EPO je liekom, ktorý má svoje medicínske použitie pri liečbe určitých ochorení, najmä pri anémii spojenej s chronickým ochorením obličiek a inými stavmi, ktoré vedú k zlej tvorbe červených krviniek.

Avšak existujú určité skupiny ľudí, ktorí by nemali užívať EPO. Osoby s históriou kardiovaskulárnych ochorení by mali byť opatrné pri užívaní EPO. Zvýšený počet červených krviniek a zvýšená viskozita krvi, ktoré sú spôsobené EPO, môžu zvýšiť riziko pre srdcové problémy.

Jednotlivci trpiaci závažnými ochoreniami obličiek by mali byť mimoriadne opatrné pri užívaní EPO. Tento hormón sa metabolizuje v obličkách, a preto môže mať nadmerné užívanie EPO negatívny vplyv na funkciu obličiek a zvýšiť riziko problémov. Osoby, ktoré majú ochorenie, ktoré predisponuje k tvorbe krvných zrazenín (trombofília), by mali byť opatrné pri užívaní EPO.

Zvýšený počet červených krviniek a rovnako tak aj zvýšená viskozita krvi môžu výrazne zvýšiť riziko tvorby krvných zrazenín, čo môže mať vážne dôsledky na celkové zdravie.

Je dôležité poznamenať, že užívanie EPO by malo byť predmetom dôkladnej konzultácie s lekárom. Lekár by mal vyhodnotiť konkrétne medicínske potreby pacienta a rozhodnúť o vhodnosti použitia EPO na základe medicínskych dôvodov. Užívanie EPO mimo lekárskeho dohľadu a bez konkrétnych indikácií môže predstavovať vážne zdravotné riziká a má potenciálne nebezpečné následky.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies