Červená repa alebo čo o nej neviete

Výskyt červenej repy v našich kuchyniach nie zrovna častí, môžu za to spomienky na nevábnu sterilizovanú cviklu. Tento recept ale zmení váš názor!



Pôvod červenej repy možeme hľadať v Stredomorí. Červená repa, tiež známa, ako cvikla je veľmi obľúbená v ázijských krajinách, v Európe ale aj v Amerike. K jej objaveniu sa pričinili už v starovekom Babylone. Už starí Rimania využívali červenú repu nielen ako jedlo, ale v prvom rade ako liek. Vďaka tímto objavom sa repa rozšírila do celej Európy.

Väčšina ľudí vie že pitie  štavy z červenej repy významne znižuje krvný tlak, ale nie každý vie že červená repa má mnoho iných liečivých účinkov. Nedávne výsledky výskumov, ktoré sa zaoberali červenou repou dokázali, že pitie šťavy z červenej repy spôsobuje prekrvenie dôležitých častí mozgu, spôsobuje to vysoký obsah dusičnanov.

Konzumácia červenej repy sa pomaly dostáva do povedomia populácie. Čím ďalej, tím viac ľudí objavuje jej liečivé účinky. Cvikla má v sebe veľké množstvo betaínu, ktorý podporuje činnosť pečene a pomáha znižovať riziko skôrnatenia ciev. Cvikla je veľmi močopudná, vďaka čomu sa z tela vylučujú nežiadúce soli a iné odpadové látky. V neposlednom rade, povzbudzuje činnosť žalúdka, tvorbu žlče a eliminuje zápchu. Táto zelenina je aj pre ženy mimoriadne cenná, pretože dodáva pružnosť a lesk vlasom, nechtom  aj pleti. V dnešnej toxínmi zamorenej dobe pomáha odstraňovať z organizmu jedovaté látky obzvlášť z mozgu.

Pre využitie liečivých účinkov červenej repy je najlepšie ju konzumovať čerstvú, alebo ako šťavu. Ak neviete, ako si ju pripraviť, tak tento recept musíte skúsiť!

 

Cestoviny s červenou repou a balkánskym syrom

Potrebujeme:

Cestoviny

300 g červenej repy

1 cibuľa

 2 strúčiky cesnaku,

150 g balkánskeho syr

 2 PL lyžice olivového oleja

200 ml mlieka

soľ, korenie

Bylinky podľa chuti.

Repu uvaríme domäkka, potom ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme repu. Potom zalejeme mliekom a chvíľu dusíme. Pridáme na kocky nakrájaný balkánsky syr. Dochutíme soľou, korením, bylinkami a podávame s cestovinami a ľahká rýchla pochúťka je hotová.

DOBRÚ CHUŤ

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Hľadáme nového člena tímu - FYZIOTERAPEUTA

Pracujete ako fyzioterapeut a milujete svoju prácu? Chcete byť súčasťou skvelého tímu v peknom a novom zariadení?

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Diskusia k článku