Termoregulácia z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

V auguste odporúča tradičná čínska medicína venovať zvýšenú pozornosť telesnej teplote.


Telesné teplo vzniká pri chemických reakciách v tele. Väčšina tepla pochádza z činnosti srdca, pečene, obličiek, mozgu ale aj pôsobením niektorých hormónov, fyzickou aktivitou a vyčerpaním. Na udržanie správnej hladiny telesného tepla má najväčší vplyv pečeň a lymfatický systém, ktorý sa stará o odstraňovanie škodlivých látok. V letnom období sa dostavuje celkové oslabenie organizmu (hlavne pečene a látkovej výmeny), a to sa môže prejaviť zvýšenou alebo zníženou teplotou.

Teplota počas dňa kolíše. Najnižšia je ráno o 03:00 a najvyššia popoludní o 17:00. Ľudské telo sa snaží udržať konštantnú telesnú teplotu 36 - 37°C. Pri vystavení chladu si telo vytvára teplo svalovým trasom a zníži prietok krvi (na prstoch až o 99%, preto dochádza k ich omrznutiu.) Veľké množstvo tepla vyžaruje hlava, preto je dobré v zime nosiť pokrývku hlavy. 

Človek svojim prejavom – konaním, zmýšlaním, prežívaním ovplyvňujeme každý orgán svojho tela. Čím nesprávnejšie konáme, zmýšľame, prežívame, tým viac energeticky oslabujeme a vyčerpáváme určité orgány svojho tela.

O čom vypovedajú poruchy prekrvenia?

O nedostatku psychických síl, strachu, o živote bez viery a slobody. Taktiež nám hovoria o kumulácii našich myšlienok na určité orgány a časti tela (prehnaná starostlivosť o svoj zovnajšok, veľmi ohnivé vystupovanie).

Vedeli ste napríklad, že krv duchovne symbolizuje RADOSŤ, ktorá koluje našim celým telom?           

Horúčka

Je stav, keď teplota tela stúpne nad 38°C. Nie je to choroba, ale stav ktorý vychádza z vnútra tela. Doslova nastal čas všetko vnútorne upratať, pretože je toho veľa a stojí nás to veľa námahy a úsilia. Horúčka – urýchľuje látkovu výmenu, zintenzívňuje prívod všetkého potrebného k bunkám, ich činnosť, ako aj odvod odpadu z buniek von. Hovorí nám, že sme spravili chybu, je čas zastaviť, ukľudniť sa, rozhliadnuť, premietnuť si veci okolo a nájsť ten správny smer! Prečo, asi ochoriete práve vtedy, keď ste vystvavení najväčšej psychickej záťaži?

Sila potravín

Skonzumované potraviny majú na naše telo rozličné tepelné účinky. Rozlišujeme päť teplotných stupňov: studený, chladný, neutrálny, teplý a horúci. Keď využijeme tieto vlastnosti potravín, môžeme si náš stravovací plán prispôsobiť, jednak klimatickým podmienkam, ale aj potrebám tela. V lete budeme chcieť telo ochladiť a v zime zohriať. Takisto v priebehu dňa volíme potraviny podľa potrieb nášho tela.

Teplotnú reakciu potravín ovplyvňuje spôsob ich prípravy!

Zohrievajúce opatrenia: potravinu ohrejeme každým prísunom energie, čiže varením, pečením, dusením, parením, strúhaním, pasírovaním, lisovaním alebo sušením.

Ochladzujúce opatrenia: ochladením v chladničke, zamrazením, pridaním ľadu. Ochladzujúci účinok majú napučané alebo naklíčené obilniny.

Teplotné účinky a spracovanie potravín využívame podľa potrieb nášho tela. Ľudia, ktorí sú veľmi aktívni a je im príliš teplo, potrebujú svoje telo ochladzovať. Človek, ktorý je zimomravý, necíti sa dobre, má bledý jazyk pokrytý hrubým bielym povlakom by sa mal vyvarovať studených jedál. Tieto jedlá spomaľujú prúdenie energie v našom tele a preťažujú žalúdok spolu so slezinou a jedlo odchádza z tela nestrávené, čo sa prejavuje únavou alebo nadváhou.

Studená teplotná reakcia: tieto potraviny odvádzajú teplo, spomaľujú prúdenie energie v tele a tak podporujú tvorbu a ukladanie látok v tele. Takéto potraviny treba konzumovať úsporne, nakoľko poškodzujú funkciu stredu (žalúdok a slezinu). Studené potraviny je vhodné konzumovať v horúcich letných dňoch. Môžu ich občas konzumovať aj ľudia, ktorým je neustále teplo a potrebujú ochladiť telo.

Chladná teplotná reakcia: ochladzujúce potraviny telo osviežujú a dopĺňajú šťavy (jinový aspekt). Takýto charakter má väčšina druhov ovocia, zeleniny a obilnín. Sú to základné stavebné kamene vyváženej stravy.

Neutrálna teplotná reakcia: takéto potraviny sú veľmi vhodné, nakoľko majú harmonicky vyvážený jinový a jangový aspekt. Rovnakou mierou dopĺňajú čchi a šťavy. Stred nezaťažujú, nakoľko nemusíme vyrovnávať tepelné rozdiely a preto sú vhodné ako základné potraviny. Neutrálnu tepelnú reakciu má veľa druhov obilnín a strukovín.

Teplá teplotná reakcia: teplé potraviny jemne podporujú jang v tele, rozhýbavajú a dopĺňajú čchi v tele a zohrievajú telo. Najmä v studenom ročnom období sú dôležité na vyváženie a ohrev tela. Ľudia, ktorí majú neustále studené nohy (majúci málo jangu), by mali v svojej strave uprednostňovať teplé jedlá. Medzi ne patrí veľa druhov mäsa (kuracie), niektoré koreniny ako zázvor , jarná cibuľka . Teplé sú aj vianočné koreniny ako aníz, kardamón, škorica.

Horúca teplotná reakcia: takéto potraviny silne oživujú jangový aspekt. Majú silne vzostupnú tendenciu a zohrievajú telo. Využívame ich vtedy, keď potrebujeme ohriať telo. Patria sem najmä čili, cesnak a čierne korenie. Horúci je aj vysokopercentný alkohol.

Príklady teplotnej reakcie potravín:

Studená teplotná reakcia vnášajúca do organizmu chlad: morské riasy, krab

Chladná až studená reakcia ochladzujúca telo: paradajky, pomaranč, sójová omáčka

Chladná teplotná reakcia schladzujúca telo: baklažán, čínska kapusta, zelerová vňať, paprika, brokolica, cuketa, banán, kivi, citrón, hruška, mandarínka, jahoda, pšenica, jačmeň, krab, kalmar, tofu, zeler

Chladná až neutrálna teplotná reakcia: jablko, proso, sójové mlieko, jogurt, maslo, kačacie mäso

Neutrálna teplotná reakcia: mrkva, zemiak, hrozno, raž, amarant (obilnina), šošovica, mandle, hrášok, ryža, bravčové mäso, kapor, koriander, majorán, sladká smotana, vajcia, med

Neutrálna až teplá teplotná reakcia mierne ohrievajúca telo: slivky, ovos, lieskový orech, hovädzie mäso, pstruh

Teplá teplotná reakcia ohrievajúca telo: tekvica, cibuľa, višne, broskyňa, vlašské orechy, kuracie a jelenie mäso, rasca, kardamón, aníz, tymian, pažítka, bazalka, petržlen, zázvor, škorica, ovčie a kozie mlieko, cukor, ocot, losos

Teplá až horúca teplotná reakcia zohrievajúca telo: jahňacie mäso, čierne korenie, cesnak, alcohol

Horúca teplotná reakcia silno ohrievajúca telo: čili

Nezabudnime, že keď potrebujeme upraviť teplotnú reakciu potravín, využijeme pri ich príprave napr. koreniny. V zime máme chuť na jabĺčka a chceme, aby telu dodali vitalitu a ohriali nás. Vtedy postupujeme tak, že ich nastrúhame a posypeme mletou škoricou alebo perníkovým korením. Vďaka tomuto opatreniu sa ich chladná až neutrálna teplotná reakcia zmení na teplú a jabĺčka nás zahrejú, dodajú nám teplo a vitalitu.

Ďalším spôsobom, ktorým môžeme zmeniť teplotné pôsobenie konkrétnej potraviny, je tepelná úprava ohriatím alebo ochladením potraviny. Keď je potravina zo studenšieho pásma, zvolíme takú tepelnú úpravu, napr. varenie alebo pečenie, ktorá potravine dodá teplo. Napríklad zeler je chladnej povahy. Keď ho konzumujeme ako uvarený alebo upečený, jeho vplyv na telo už nie je ochladzujúci. Vďaka prijatému teplu naše telo ohreje. Telo ochladzuje vtedy, keď ho konzumujeme v surovom stave.

Byliny

Našu psychickú kondíciu dokáže zlepšiť materina dúška – po rannom vypití šálky pocítite rannú sviežosť a príjemný pocit v žalúdku. á dezinfekčné a protizápalové účinky, posiňuje nervový systém, priedušky, trávenie, mierni bolesť hlavy, závraty, nespavosť a celkovo pozitívne ovplyvňuje organizmus.

Nezabúdajte piť dostatok vody a čajov na posilnenie pečene (napr. čaj z koreňa sladkého drievka – pije sa studený 3x denne)

Páčil sa Vám tento článok? Dajte mu Like!

Prečítajte si niektorý z našich najnovších článkov

Hľadáme nového člena tímu - FYZIOTERAPEUTA

Pracujete ako fyzioterapeut a milujete svoju prácu? Chcete byť súčasťou skvelého tímu v peknom a novom zariadení?

Neutrálna stabilita a pohyb mimo nej

Čo je neutrálna stabilita a prečo sa netreba báť ísť pri pohybe i mimo ňu?

Ako sa zrodila nová terapeutická vazelína

Prečo som sa rozhodol si vytvoriť vlastnú vazelínu? V čom bude iná, aké bude jej využitie a s kým spolupracujem na produkte?

Zranenia hamstringov

Článok o zraneniach hamstringov, O liečbe tohto zranenia ale aj o samotnej prevencii.

Diskusia k článku