Citrónovo-cesnakovo cukinové cestoviny s kuracím mäsom

citrónovo-cesnakové cukinové cestoviny s kuracím mäsom

Pripravte si tieto lahodné cestoviny s kuracím mäsom, ideálnym pre dospelých aj detiTento recept ponúka variabilitu pre každý vkus, či už preferujete cestoviny s kuracím mäsom v kombinácii s tuniakom, obľubujete krémovú konzistenciu so smotanou, alebo túžite po sviežosti s paradajkami. Nechýbajú ani možnosti pre milovníkov slaniny a pre tých, ktorí nedopustia na syrovú omáčku.

Recept na citrónovo-cesnakovo cukinové cestoviny s kuracím mäsom

Pokiaľ si chcete vylepšiť deň chutným jedlom, tak tento recept je na to ako stvoreným! Na začiatok si pripravíme základné ingrediencie pre tieto cestoviny s kuracím mäsom.

Hlavnou zložkou sú cukiny, ktoré by mali byť stredne veľké, ideálne pevné a čerstvé. Cuketu dôkladne umyjete a nastrúhajte ju na jemné prúžky, čím vytvoríte náhradu za tradičné cestoviny. Tento spôsob nielenže pridáva jedlu zdravý prvok, ale rovnako tak aj zaujímavú textúru.

Ďalej si pripravte kuracie prsia, ktoré si očistite a nakrájajte na malé, rovnomerne veľké kúsky. Toto zabezpečí rovnomerné varenie a optimálnu absorpciu chutí. Marináda je kľúčovou súčasťou receptu. Vytlačte si šťavu z jedného veľkého citróna, ktorý jedlu dodá sviežosť a jemne kyslastú chuť. Pridajte aj rozdrvený cesnak, aspoň tri strúčiky, čo prinesie pikantnú a aromatickú chuť.

V ďalšom kroku následne pridajte soľ a taktiež čierne korenie podľa chuti, čím vyvážite ostatné chute. Túto marinádu nechajte nejaký čas odstáť, aby sa chute prepojil.

Keď máte pripravenú marinádu, začnite s prípravou hlavného jedla. Na panvici rozohrejte olivový olej, ktorý pridá ďalšiu vrstvu chuti. Opečiete na ňom kuracie kúsky, až kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridajte nastrúhanú cuketu a následne restujte všetko spolu.

Potom pridajte citrónovo-cesnakovú marinádu k mäsu a cukete. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili. Toto je kľúčový moment, keď sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria harmonickú chuť. Nechajte dusiť pár minút, aby sa všetko prehrialo a chuť sa ešte viac zintenzívnila. Na záver pridajte čerstvé bylinky, ako petržlen alebo bazalku, ktoré jedlu dodajú sviežu a aromatickú chuť.

cestoviny s kuracím mäsom
zdroj: pixabay.com

Ktoré variácie tohto receptu sú najlepšie?

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na najlepšie recepty plné chuti a zdravých ingrediencií, ideálne pre malých gurmánov. Tu sú niektoré z tých najobľúbenejších.

Použitie celozrnných cestovín

Nahradiť cuketu celozrnnými cestovinami je skvelý nápad pre deti, ktoré uprednostňujú klasické cestoviny. Celozrnné cestoviny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zaisťuje dlhší pocit sýtosti. To je obzvlášť užitočné pre deti, ktoré sú aktívne a potrebujú viac energie. Navyše, sú bohaté na vitamíny B a minerály, čo je dôležité pre celkový rast a rozvoj detí.

Menej cesnaku a korenia

Cesnak a silné korenie môžu byť pre deti príliš výrazné a môžu im spôsobovať rôzne tráviace nepríjemnosti. Zníženie množstva cesnaku a korenia v recepte pomôže prispôsobiť jedlo detským chuťovým preferenciám. Týmto spôsobom sa následne zabezpečí, že jedlo bude mať jemnú, ale stále chutnú chuť, ktorá bude pre detské chuťové poháriky príjemnejšia.

Spestrenie zeleninou

Pridávanie rôznych druhov zeleniny ako sú brokolica, mrkva alebo hrášok do jedla je nielen zdravé, ale tiež pridáva jedlu pestrosť. Brokolica je výnimočná svojím vysokým obsahom vitamínov C a K, ako aj minerálov ako draslík a železo, ktoré sú kľúčové pre rast a vývoj detí. Mrkva, s jej vysokým obsahom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, je dôležitá pre dobrý zrak a imunitu.

Krémová verzia

Vytvorenie krémového variantu receptu pridaním nízkotučného smotanového syru alebo jogurtu je výborným spôsobom, ako urobiť jedlo atraktívnejším pre deti. Krémová textúra môže byť lákavejšia a menej náročná na jedenie pre malé deti. Jogurt pridáva nielen krémovosť a je bohatý na probiotiká, ktoré sú prospešné pre trávenie. Táto zmena je ideálna pre deti, ktoré majú radi jemné jedlá.

So syrovou omáčkou

Posyp jedla mäkkým syrom, ako je mozzarella alebo parmezán, môže jedlo výrazne obohatiť. Tieto syry nielenže pridávajú jedlu bohatú, mliečnu chuť, ale tiež pridávajú príjemnú textúru, ktorá je medzi deťmi veľmi obľúbená. Mozzarella sa ľahko topí a dodáva jedlu lahodnú, natiahnutú textúru, zatiaľ čo parmezán pridáva bohatú a mierne slanú chuť. Tieto syry sú tiež dobrým zdrojom vápnika.

Sladká verzia s mrkvou

Pridanie nastrúhanej mrkvy do jedla je vynikajúcim spôsobom, ako do jedla pridať prirodzenú sladkosť bez pridania rafinovaného cukru. Mrkva nielenže pridáva jedlu sladkosť a krásnu oranžovú farbu, ale je tiež výborným zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a imunitný systém. Táto prísada je obzvlášť užitočná pre deti, ktoré majú radšej sladké chute.

Menej citrónovej šťavy

Citrónová šťava môže byť pre niektoré deti príliš kyslá a môže im byť nepríjemná. Použitie menšieho množstva citrónovej šťavy alebo jej nahrádzanie jemnejšou alternatívou, ako je pomarančová šťava, môže urobiť jedlo príťažlivejšie pre detské chuťové poháriky. Pomarančová šťava dodáva jemnú sladkosť a sviežosť bez prílišnej kyslosti, čo je ideálne pre deti.

Skúste tie s tuniakom, so smotanou, s paradajkami aj so slaninou

Pri hľadaní nových spôsobov, ako obohatiť recept na citrónovo-cesnakové cukinové cestoviny s kuracím mäsom, môžete experimentovať s niekoľkými zaujímavými variáciami.

Jednou z možností je pridanie tuniaka namiesto kuracieho mäsa. Tuniak je bohatý na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, čo z neho robí nielen chutnú, ale aj zdravú alternatívu. Môžete ho jednoducho pridať do už pripraveného jedla, čím získate jedinečnú chuť a textúru.

Ďalšou lákavou možnosťou je pridanie smotany do receptu. Smotana pridáva jedlu krémovosť a bohatú textúru, čo môže byť obzvlášť príjemné v kombinácii s citrónovo-cesnakovou arómou. Táto zmena vytvára hladké a bohaté jedlo, ktoré je ideálne pre chladnejšie dni alebo keď máte chuť na niečo viac potešujúce. Zahrnutie paradajok do receptu prinesie sviežosť a jemnú kyslosť.

Luxusné a pohodové jedlo môžete docieliť aj so syrovou omáčkou, ktorú môžete pripraviť z obľúbených druhov syrov, ako sú mozarella či parmezán , čo poskytne jedlu bohatú chuť.

citrónovo-cesnakové cukinové cestoviny s kuracím mäsom recept
zdroj: pixabay.com

Aké zdravotné prínosy majú cestoviny s kuracím mäsom?

Tento lahodný recept na citrónovo-cesnakové cukinové cestoviny s kuracím mäsom ponúka viaceré zdravotné prínosy, ktoré sú dôležité pre udržanie celkového zdravia.

Nízky obsah kalórií

Cuketa je ideálnou náhradou cestovín pre tých, ktorí sa snažia zredukovať príjem kalórií, pretože je nízkokalorická a bohatá na vodu. Poskytuje významné množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre zdravie imunitného systému, a vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi. Obsahuje draslík, ktorý prispieva k udržaniu zdravého krvného tlaku a fungovaniu svalov.

Bohaté na proteíny

Kuracie mäso, kľúčová súčasť tohto receptu, poskytuje vysoký obsah kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a udržiavanie svalovej hmoty. Esenciálne aminokyseliny v kuracom mäse sú nevyhnutné pre regeneráciu tkanív a správnu funkciu imunitného systému. Nízky obsah tuku v kuracom mäse robí toto jedlo ideálnym pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť.

Zdravé tuky

Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie srdca a môžu pomôcť regulovať hladinu cholesterolu. Obsah omega-3 mastných kyselín v olivovom oleji prispieva k zníženiu zápalov v tele a podporuje funkciu mozgu. Tieto zdravé tuky môžu tiež zlepšovať absorpciu rozpustných vitamínov, čím zvyšujú nutričnú hodnotu jedla.

Antioxidanty

Cesnak obsahuje allicín a ďalšie zlúčeniny s výraznými antioxidantnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Tiež citrón, bohatý na vitamín C, je dôležitý pre ochranu buniek pred oxidačným poškodením a podporuje tvorbu kolagénu pre zdravú pleť. Spoločný prínos týchto ingrediencií je dôležitý pre prevenciu niektorých chronických ochorení.

Zlepšenie trávenia

Cuketa a kuracie mäso sú ľahko stráviteľné potraviny, ktoré nepredstavujú veľkú záťaž pre tráviaci systém. Toto je zvlášť výhodné pre ľudí so zažívacími ťažkosťami alebo pre tých, ktorí sa zotavujú z choroby a potrebujú ľahkú, ale výživnú stravu. Cesnak, známy svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami, pôsobí na organizmus ako prirodzený probiotikum.

Posilnenie imunitného systému

Vitamín C z citrónu je nevyhnutný pre posilnenie imunitného systému. Pomáha telu odolávať infekciám a zároveň podporuje rýchlejšie hojenie rán. Cesnak má silné antibakteriálne a rovnako tak aj protizápalové vlastnosti. Tieto vlastnosti pomáhajú organizmu bojovať proti rôznym patogénom a taktiež znižujú riziko niektorých chronických ochorení.

Zdravie srdca a ciev

Olivový olej a cesnak sú známe svojím pozitívnym vplyvom na srdce a cievny systém. Pomáhajú kontrolovať krvný tlak a efektívne znižujú hladinu LDL cholesterolu, čo je kľúčové pre prevenciu aterosklerózy a iných srdcovocievnych ochorení. Tieto ingrediencie tiež podporujú celkovú srdcovú výkonnosť a zlepšujú cirkuláciu krvi, čo je dôležité pre udržanie zdravia.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies