Mesiac jún v znamení tenkého čreva

tenké črevo a žlčník

Mesiac jún, venovaný zdraviu tenkého čreva, prináša do popredia dôležité témy, ako sú zápaly, choroby a diéta súvisiace s týmto dôležitým orgánom, ale aj iné otázky. Jednou z nich je, ako sa zbaviť piesku v žlčníku, aké príznaky či choroby žlčník postihujú alebo ako odstrániť piesok zo žlčníka. V nasledujúcich riadkoch sa preto bližšie pozrieme na tenké črevo aj na žlčník.

Čo je tenké črevo a kde sa nachádza?

Tenké črevo je základnou súčasťou tráviaceho systému a má kritickú úlohu v trávení a absorpcii živín. Nachádza sa medzi žalúdkom a hrubým črevom, a je to najdlhšia časť tráviaceho traktu.

Jeho celková dĺžka sa pohybuje okolo šiestich metrov, ale táto dĺžka môže variť. Tenké črevo sa skladá z troch hlavných častí a to z dvanástnika, ktorý je priamo spojený so žalúdkom, jejunum, ktoré predstavuje strednú časť, a ileum, ktoré sa napája na hrubé črevo.

V tenkom čreve dochádza k rozkladu potravy na základné živiny, ako sú cukry, bielkoviny a tuky, čo je umožnené pôsobením tráviacich enzýmov vylučovaných pankreasom a žlčou z pečene. Steny tenkého čreva sú vyložené miliónmi malých výbežkov, takzvaných klkov, ktoré zvyšujú absorpčný povrch a umožňujú efektívne vstrebávanie živín do krvného obehu.

Vzhľadom na svoju dôležitú úlohu v tráviacom procese je tenké črevo nevyhnutné pre udržiavanie dobrého zdravotného stavu. Jeho funkčnosť môže byť ovplyvnená rôznymi stavmi.

Preto je dôležité venovať pozornosť strave a životnému štýlu, aby sa podporila zdravá činnosť tenkého čreva, čo môže zahŕňať vyváženú diétu bohatú na vlákninu, dostatok hydratácie a pravidelné cvičenie. V prípade akýchkoľvek tráviacich problémov je dôležité konzultovať tieto problémy s lekárom, aby sa predišlo vážnym zdravotným komplikáciám.

tenké črevo a žlčník diéta
zdroj: pixabay.com

Najčastejšie poruchy tenkého čreva a ich príznaky

Pri skúmaní najčastejších porúch tenkého čreva a ich príznakov je dôležité poznať niekoľko kľúčových stavov, ktoré môžu ovplyvniť tento dôležitý orgán.

Syndróm dráždivého čreva

Tento stav je bežný funkčný poruchový stav tráviaceho systému, ktorý ovplyvňuje prácu čriev. Pacienti s IBS môžu zažívať rôzne príznaky, vrátane bolestí brucha, nadúvania a zmeny stolice, čo môže zahŕňať hnačku alebo zápchu. Tieto príznaky môžu byť premenlivé a často sa zhoršujú v čase stresu alebo po konzumácii určitých potravín.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je forma zápalového ochorenia čriev, ktorá môže postihnúť akúkoľvek časť gastrointestinálneho traktu, vrátane tenkého čreva. Typické príznaky zahŕňajú pretrvávajúcu bolesť brucha, hnačku, často s krvou, únavu a nevysvetliteľné chudnutie. Liečba často zahŕňa použitie protizápalových liekov a imunosupresív.

Celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie vyvolané konzumáciou gluténu, ktorý sa nachádza v pšenici, jačmeni a žite. U postihnutých osôb konzumácia gluténu vedie k poškodeniu sliznice tenkého čreva, čo sťažuje absorpciu živín. Typické príznaky zahŕňajú hnačku, nadúvanie, bolesti brucha, malú absorpciu živín a únava. Liečba spočíva v doživotnej bezlepkovej diéte.

Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy je pomerne bežný stav, ktorý nastáva, keď telo nedokáže efektívne tráviť laktózu, hlavný cukor nájdený v mlieku a mliečnych výrobkoch. Tento stav je spôsobený nedostatkom enzýmu laktázy v tenkom čreve. Príznaky intolerancie laktózy sa môžu pohybovať od mierneho nadúvania a plynatosti až po vážnejšie problémy, ako sú hnačka, bolesti brucha a kŕče.

Infekcie

Infekcie, ako sú salmonelóza alebo giardióza, sú príčinou zápalu tenkého čreva a môžu spôsobiť celý rad príznakov. Medzi typické príznaky patria hnačka, ktorá môže byť vo vážnejších prípadoch aj krvavá, nevoľnosť, vracanie, horúčka a bolesti brucha. Liečba týchto infekcií zahŕňa primeranú hydratáciu, aby sa predišlo dehydratácii spôsobenej hnačkou a vracaním.

Zlá absorpcia živín

Tento stav nastáva, keď tenké črevo nedokáže správne absorbovať určité živiny a vitamíny z potravy. To môže viesť k rozličným symptómom, ako je chudnutie, hnačka a nedostatok živín, ktorý môže mať za následok anémiu, únava a ďalšie zdravotné problémy. Liečba absorpčného syndrómu zahŕňa identifikáciu a liečbu základnej príčiny, ako je celiakia alebo Crohnova choroba.

Ochorenia čriev

Tento stav, spôsobený prekážkami ako sú črevné polypy, nádory, zápaly alebo iné mechanické prekážky, vedie k narušeniu normálneho prietoku obsahu čriev. Príznaky môžu zahŕňať silné bolesti brucha, zvracanie, neschopnosť vyprázdniť čreva a nadúvanie. Liečba závisí od príčiny a závažnosti obštrukcie a môže zahŕňať chirurgický zákrok na odstránenie prekážky.

Čo je žlčník, kde sa nachádza a akú má funkciu?

Žlčník je malý, hruškovitý orgán, ktorý sa nachádza pod pečeňou v pravom hornom kvadrante brucha, tesne pod bránicou. Jeho primárnou funkciou je skladovať a koncentrovať žlč, ktorú produkuje pečeň.

Žlč je dôležitá pre trávenie, najmä pre emulgáciu tukov, čo znamená, že pomáha rozkladať tuky na menšie častice, čo uľahčuje ich absorpciu v tenkom čreve. Pečeň neustále produkuje žlč, ale jej množstvo sa zvyšuje počas trávenia, najmä po konzumácii tučných jedál.

Keď nie je potrebná tráviaca aktivita, žlč sa hromadí a ukladá v žlčníku. Počas trávenia, najmä po jedle bohatom na tuky, žlčník sa sťahuje a vypúšťa uloženú žlč do dvanástnika prostredníctvom série kanálikov známych ako žlčovody. Žlč obsahuje nielen látky potrebné na rozklad tukov, ale tiež odpadové produkty, vrátane cholesterolu, ktoré sú eliminované z tela spolu s trávenou potravou.

Z tohto dôvodu hrajú žlčník a žlč dôležitú úlohu nielen v tráviacom procese, ale tiež v procese odstraňovania odpadových látok z tela.

Funkčnosť žlčníka môže byť ovplyvnená rôznymi stavmi, najmä tvorbou žlčových kameňov, ktoré môžu blokovať odtok žlče a spôsobiť bolestivé stavy. Ďalšie problémy môžu zahŕňať zápal žlčníka alebo žlčových ciest, ktoré môžu vyžadovať lekársku pomoc. Zdravý životný štýl, vrátane vyváženej stravy a pravidelného cvičenia, môže pomôcť znižovať riziko problémov súvisiacich so žlčníkom.

ako sa zbaviť piesku v žlčníku
zdroj: pixabay.com

Aké sú najčastejšie poruchy so žlčníkom a aké sú ich príznaky?

V nasledujúcich riadkoch preskúmame najbežnejšie poruchy žlčníka, charakterizujeme ich symptómy a poskytneme užitočné informácie o ich včasnom rozpoznaní.

Žlčové kamene

Žlčové kamene sú tvrdé útvary, ktoré sa môžu vytvoriť v žlčníku.. Tieto kamene môžu byť veľmi malé, podobné zrnku piesku, alebo dosiahnuť veľkosť golfovej loptičky. Príznaky sa často objavia, keď kameň blokuje odtok žlče, čo spôsobuje bolesť v pravom hornom kvadrante brucha. Táto bolesť môže byť ostrá a intenzívna, môže sa šíriť do chrbta alebo ramena.

Zápal žlčníka

Tento zápalový stav žlčníka sa najčastejšie vyskytuje, keď žlčové kamene blokujú žlčový kanálik. To vedie k akumulácii žlče v žlčníku, čo spôsobuje zápal a infekciu. Príznaky zahŕňajú silnú bolesť v pravom hornom kvadrante brucha, ktorá môže byť sprevádzaná horúčkou, nevoľnosťou a zvracaním. V niektorých prípadoch môže pacient vyvinúť žltačku, čo je žltnutie kože a očných bielok.

Dysfunkcia žlčových ciest

Pri cholestáze je narušený normálny odtok žlče z pečene do dvanástnika. To môže byť spôsobené blokádou žlčových ciest kameňmi, zápalom alebo nádorom. Príznaky môžu zahŕňať žltačku, svrbivú pokožku spôsobenú nahromadením žlčových solí v tele, tmavú moč, svetlú stolicu a bolesť brucha. Cholestáza môže viesť k poškodeniu pečene, ak nie je správne liečené.

Žlčníkové kolíky

Žlčníkové koliky sú náhle, prudké bolesti brucha spôsobené prechodom žlčových kameňov cez úzke žlčové cesty. Táto bolesť je typicky lokalizovaná v pravom hornom kvadrante brucha a môže byť veľmi intenzívna, často popisovaná ako jedna z najhorších bolestí. Bolesti môžu trvať od niekoľkých minút po niekoľko hodín a sú často sprevádzané nevoľnosťou a vracaním.

Polypy žalúdka

Polypy žlčníka sú bežne výrastky, ktoré sa tvoria na vnútorných stenách žlčníka. Väčšina týchto polypov je benígne, čo znamená, že nie sú rakovinové. Ich veľkosť sa môže líšiť, no väčšinou sú relatívne malé, často menšie než 10 mm v priemere. Väčšina polypov žlčníka nevyvoláva žiadne príznaky a je bezpečná. V dôsledku toho väčšinou nevyžadujú žiadnu špecifickú liečbu.

Ako prebieha diagnostika ochorení tenkého čreva a žlčníka?

Diagnostika tenkého čreva a žlčníka zahŕňa radu zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení, ktoré umožňujú lekárom presne identifikovať a hodnotiť rôzne poruchy a ochorenia týchto orgánov.

Pri diagnostike problémov s tenkým črevom môžu lekári využiť niekoľko metód. Jednou z bežných je endoskopia, pri ktorej sa do tráviaceho traktu zavádza tenká, ohybná trubica s kamerou na konci, známa ako endoskop. Toto umožňuje lekárovi vidieť vnútornú výstelku tráviaceho traktu. Pri diagnostike problémov so žlčníkom sa zvyčajne využíva ultrazvukové vyšetrenie.

Ultrazvuk je rýchla a neinvazívna metóda, ktorá využíva zvukové vlny na vytvorenie obrazov vnútorných orgánov, vrátane žlčníka. Pomocou ultrazvuku môžu lekári identifikovať prítomnosť žlčových kameňov, zmeny v štruktúre žlčníka alebo známky zápalu.

V prípade potreby môžu byť vykonané ďalšie zobrazovacie vyšetrenia, ako je počítačová tomografia CT alebo magnetická rezonancia MRI, ktoré poskytujú detailnejšie obrazy.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies