Skúsili ste proti kašľu cibuľový sirup? Ako pomáha?

cibuľový sirup proti kašľu

Cibuľový sirup, ktorý je odpradávna ospevovaný v ľudovej medicíne pre svoje účinky proti kašľu, predstavuje jednoduchý, avšak podľa mnohých veľmi efektívny a zároveň účinný domáci prostriedok, ktorý využíva prirodzené liečivé vlastnosti na zmiernenie respiračných ťažkostí.

Ako cibuľa získala reputáciu prírodného liečiva na kašeľ?

Cibuľa si svoju reputáciu prírodného liečiva na kašeľ vybudovala po celé stáročia trvajúcej tradície používania v ľudovej medicíne po celom svete, vrátane Egyptu a Grécka.

Cibuľa bola vždy cennou najmä pre jej silné antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré pomáhajú pri rozpúšťaní hlienu a zmiernení symptómov spojených s kašľom. Časom sa jej použitie prenieslo z generácie na generáciu a stala sa súčasťou liečebných praktík rôznych kultúr.

V mnohých domácnostiach sa cibuľa stala nevyhnutnou ingredienciou nielen v kuchyni, ale aj v domácej lekárničke. Aj v obdobiach, keď moderná medicína nebola všeobecne dostupná alebo si ju bežní ľudia nemohli dovoliť, cibuľový sirup poskytoval ľuďom cenovo dostupnú a jednoduchú alternatívu na liečbu kašľa a tiež ďalších bežných zdravotných neduhov.

Vedci identifikovali rôzne bioaktívne zlúčeniny v cibuli, ktoré môžu vysvetľovať jej liečivé účinky, ako sú quercetín a ďalšie prospešné flavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a tak môžu následne pozitívne prispievať k redukcii zápalu v dýchacích cestách.

V súčasnosti sa cibuľový sirup často odporúča ako bezpečný a prirodzený spôsob, ako liečiť kašeľ a podporovať zdravie dýchacích ciest, čím sa upevňuje jeho postavenie.

Účinné látky v cibuli, ktoré podporujú jej liečivé účinky

Cibuľa je plná účinných látok, ktoré podporujú jej liečivé účinky, a práve tieto komponenty sú zodpovedné za jej využitie v boji proti kašľu a iným respiračným problémom.

Quercetín

Tento silný antioxidant patrí medzi flavonoidy a vyniká svojimi protizápalovými a antihistaminickými vlastnosťami. Quercetín pomáha stabilizovať bunky, ktoré uvoľňujú histamín do tela, čím znižuje príznaky alergie a pomáha upokojiť podráždené hrdlo, čo je časté pri kašli.

Vitamín C

Cibuľa obsahuje aj vitamín C, ktorý je známy predovšetkým svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém. Tento dôležitý vitamín účinne pomáha organizmu bojovať proti rôznym patogénom, ktoré spôsobujú respiračné infekcie. Vitamín C tiež podporuje rýchlejšie hojenie.

Sírne zlúčeniny

Táto zelenina je bohatá tiež na sírne zlúčeniny, ako je napríklad allicín, ktoré majú výrazné antibakteriálne a antimikrobiálne účinky. Tieto látky pomáhajú v boji proti bakteriálnym infekciám, ktoré často spôsobujú kašeľ a ďalšie nepríjemné respiračné ťažkosti.

Esenciálne oleje

Cibuľa taktiež obsahuje esenciálne oleje, ktoré majú expektorantné vlastnosti, a môžu pomôcť hlavne pri uvoľňovaní hlienu z dýchacích ciest. Tieto oleje tiež prispievajú k aromatickej vôni cibule, ktorá pozitívne stimuluje dýchacie cesty a následne podporuje čisté dýchanie.

Flavonoidy a Saponíny

Okrem quercetínu obsahuje cibuľa ďalšie aj flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky prispievajú k celkovej imúnnej odozve tela. Saponíny sú ďalšou skupinou zlúčeninou v cibuli, ktoré majú prirodzené protizápalové vlastnosti a podporujú zdravie respiračného systém.

cibuľový sirup účinky
zdroj: pixabay.com

Príprava cibuľového sirupu

Cibuľový sirup je tradičný domáci prostriedok, ktorý je možné pripraviť bez použitia akýchkoľvek zložitých zariadení alebo nezvyčajných surovín. Na začiatok potrebujete bežnú kuchynskú cibuľu a tiež  niekoľko lyžíc cukru. Najprv olúpte jednu veľkú cibuľu a následne ju nakrájajte na tenké plátky alebo kocky, podľa toho, čo preferujete pre jednoduchšiu extrakciu šťavy.

Po nakrájaní cibule rozložte plátky alebo kocky na dno misky alebo hlbokého taniera. Každú vrstvu cibule jemne posypte cukrom, pretože cukor pomáha vytiahnuť šťavu z cibule.

Keď je cibuľa posypaná cukrom, prikryte ju miskou a nechajte ju stáť na teplom mieste po dobu asi 12 hodín. Počas tejto doby by cibuľa mala produkovať dostatok šťavy, aby sa vytvoril sirup. Cukor sa postupne rozpúšťa a mieša sa s cibuľovou šťavou, čo vedie k hustej konzistencií.

Následne zmes preceďte cez jemné sito alebo cez čistú látku do čistej sklenenej fľaše alebo nádoby. Pri precedení by ste mali mať čistý cibuľový sirup bez kúskov cibule. Sirup môžete skladovať v chladničke a používať podľa potreby. Často sa odporúča užívať jednu až dve čajové lyžičky sirupu na upokojenie kašľa alebo ako prídavok k iným teplým nápojom, či čajom.

Ak chcete sirup viac ochutiť či zvýšiť jeho účinky, môžete doň pridať med alebo citrón. Med poskytuje ďalšie antibakteriálne vlastnosti a zlepšuje celkovú chuť sirupu.

Ako a kedy užívať cibuľový sirup?

Cibuľový sirup je známy svojimi najmä pre jeho upokojujúce vlastnosti, a zároveň je obľúbeným domácim liekom na rôzne druhy kašľa a rovnako tak aj podráždené hrdlo.

Jeho použitie je jednoduché a bezpečné pre ľudí rôznych vekových kategórií. Ako už bolo spomenuté, tento sirup môžete skladovať v chladničke, kde si zachová svoje liečivé vlastnosti po dlhú dobu. Zvyčajne užíva v malom množstve, približne jedna až dve čajové lyžičky, ktoré sa môžu prijímať až trikrát denne. Ideálne je užívať sirup v čase, keď pocítite prvé príznaky kašľa.

Jeho pravidelné používanie môže pomôcť zmierniť tieto príznaky. V prípade silnejšieho kašľa alebo pretrvávajúceho podráždenia je možné dávku zvýšiť, ale vždy je dôležité dbať na to, aby ste neprekročili odporúčané množstvo, čo platí predovšetkým u detí.

Pre deti je cibuľový sirup vhodný kvôli jeho miernejšiemu účinku a absencii chemických prísad, ktoré sú často prítomné v komerčných liekoch proti kašľu. Avšak pred podaním cibuľového sirupu deťom je dôležité zvážiť ich vek a zdravotný stav a v prípade pochybností sa poradiť s lekárom. Tiež ho môžete použiť ako doplnok k iným nápojom, ako je teplý čaj alebo voda s citrónom.

Táto kombinácia môže byť obzvlášť príjemná pred spaním, keď teplý nápoj a cibuľový sirup môžu pomôcť upokojiť podráždené dýchacie cesty a zabezpečiť pokojnejší spánok.

cibuľový sirup na kašeľ detí
zdroj: pixabay.com

Bezpečnosť a možne vedľajšie účinky

Pri používaní cibuľového sirupu je veľmi dôležité byť obozretný a brať do úvahy niekoľko bezpečnostných opatrení a tiež aj potenciálnych vedľajších účinkov.

Alergie na cibuľu

Niektoré osoby môžu byť alergické na cibuľu a tak následne aj na produkty z nej. Ak máte alergiu či precitlivenosť na cibuľu, mali by ste sa cibuľového sirupu vyvarovať. Alergické reakcie môžu najčastejšie zahŕňať hlavne svrbenie, červené vyrážky alebo dýchavičnosť.

Interakcie s liekmi

Cibuľa môže teoreticky interagovať s rôznymi liekmi, vrátane antikoagulantov alebo liekov na riedenie krvi, pretože obsahuje určité zlúčeniny, ktoré môžu ovplyvniť zrážanlivosť krvi. Ak užívate tieto alebo iné lieky, konzultujte s lekárom pred začatím užívania cibuľového sirupu.

Žalúdočné ťažkosti

Vzhľadom na skutočne vysoký obsah cukru a rovnako tak aj organických zlúčenín v cibuli môže dôjsť aj k žalúdočným nepríjemnostiam, ako sú napríklad nadúvanie, plynatosť, zápcha, pálenie záhy alebo tiež hnačka, najmä ak sa sirup užíva vo veľkých a prehnaných množstvách.

Riziko zubného kazu

Pre svoj vysoký obsah cukru môže cibuľový sirup, ak sa konzumuje často a nie je následne vykonaná adekvátna ústna hygiena, prispievať k zubnému kazu. Po každom použití sirupu by ste si mali vypláchnuť ústa vodou alebo si vyčistiť zuby, aby ste predišli tomuto riziku.

Diabetes

Diabetici by mali byť pri používaní cibuľového sirupu veľmi opatrní, keďže môže vplývať na hladiny cukru v krvi. Je mimoriadne dôležité sledovať svoju hladinu cukru a upraviť dávku sirupu alebo frekvenciu jeho užívania podľa individuálnych potrieb a odporúčaní lekára.

Užívanie u detí

Pri podávaní cibuľového sirupu deťom je potrebné postupovať s opatrnosťou. Pretože deti sú náchylnejšie na reakcie spojené s nadmerným príjmom cukru a môžu mať citlivejšiu reakciu na rôzne suroviny, je dôležité dávkovať sirup v menších množstvách, alebo osloviť lekára.

Tehotné a dojčiace ženy

Ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia, by mali byť pri používaní akýchkoľvek domácich liečiv, vrátane cibuľového sirupu, veľmi opatrné. Pred jeho používaním by mali konzultovať s lekárom, aby sa predišlo nežiaducim účinkom alebo potenciálnym rizikám pre dieťa.

Záverečné zhrnutie použitia cibuľového sirupu

Cibuľový sirup je cenovo dostupný a skutočne jednoducho zhotoviteľný domáci prirodzený liek, ktorý sa už dlhé roky používa na miernenie príznakov kašľa a podráždenia hrdla.

Vďaka svojim protizápalovým a možným antibakteriálnym vlastnostiam je cibuľa užitočná pri domácej liečbe a môže poslúžiť ako prirodzená alternatíva k tradičným liečivám na kašeľ. Pri jeho používaní je však potrebné zohľadniť možné vedľajšie účinky a potenciálne riziká, najmä u ľudí so špecifickými zdravotnými stavmi, ako sú diabetes, žalúdočné citlivosti a alergie.

V prípade, že by sa po používaní cibuľového sirupu príznaky nezlepšili alebo dokonca zhoršili, je potrebné vždy vyhľadať lekársku pomoc. &nezabúdajte, že pre deti, tehotné a dojčiace ženy by malo byť užívanie cibuľového sirupu predmetom konzultácie s odborníkom.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies