Vzťahy medzi gluteus maximus a psoas major

gluteus maximus a psoas major

Vzťahy medzi svalmi gluteus maximus a psoas major predstavujú dôležitý aspekt v oblasti ľudského tela a pohybu. Tieto dva svaly sa nachádzajú v rôznych častiach tela, ale ich vzájomná spolupráca a rovnováha sú nevyhnutné pre mnohé aspekty každodenných pohybov a fyzickej kondície. V nasledujúcich riadkoch si prejdeme všetko dôležité o týchto svaloch.

Čo je sval gluteus maximus a sval psoas major a kde sa nachádzajú?

Svaly gluteus maximus a psoas major sú dva dôležité svaly v ľudskom tele, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach tela a rovnako tak majú aj rôzne funkcie.

Gluteus maximus, často nazývaný len „zadok“, je najväčším svalom v ľudskom tele. Nachádza sa v zadnej časti stehna a sedacieho svalu. Tento sval je zodpovedný za mnohé pohyby bedrového kĺbu, najmä za jeho extenziu, teda natiahnutie nohy smerom dozadu.

Gluteus maximus hrá kľúčovú úlohu pri státí, chôdzi, behu, šprinte a iných pohyboch dolnej časti tela. Okrem toho je tiež zapojený do udržiavania správneho držanie tela a stability chrbticu. Psoas major je sval, ktorý sa nachádza v oblasti bedrovej chrbtice a dolnej časti brucha. Ide o hlavný flexor bedrového kĺbu, čo znamená, že je zodpovedný za ohýbanie pása a stehna smerom k trupu.

Psoas major sa tiež zapája do rôznych pohybov, ako je zdvíhanie nôh pri chôdzi, behu, státí alebo sedení. Tento sval hrá tiež dôležitú úlohu pri udržiavaní stability chrbtice.

Je dôležité mať na pamäti, že tieto dva svaly sú súčasťou komplexného systému svalov a väzov v ľudskom tele a ich správna funkcia a rovnováha sú kľúčové pre zachovanie správneho držania tela, flexibility a pohybových schopností. Ak sú tieto svaly slabé alebo napnuté, môže to viesť k rôznym problémom s pohybom a chrbticou, a preto je dôležité venovať im dostatočnú pozornosť.

gluteus maximus a psoas major funkcia
zdroj: pixabay.com

Akú funkciu majú a čo znamená ich bolesť?

Oba tieto svaly pracujú spolu s inými svalmi a väzbami v organizme, aby umožnili plynulé pohyby, ktoré potrebujete pre vykonávanie každodenných aktivít.

Podpora chôdze a behu

Sval gluteus maximus je jedným z hlavných svalov, ktorý umožňuje pohyb nôh dozadu. Jeho funkcia je kritická pre každodenné činnosti, ako je chôdza, beh a šprint. Keď krokujeme alebo bežíme, gluteus maximus poskytuje silný odpor, keď sa noha zdvíha od zeme a pohybuje sa smerom dozadu. Tento sval pomáha poháňať pohyb dopredu počas chôdze a behu.

Držanie tela

Sval gluteus maximus má mimoriadne dôležitú úlohu aj pri udržiavaní tela vo vzpriamenej a rovnej polohe. Jeho sila je kľúčová predovšetkým pre stabilitu v bedrovom kĺbe, čo následne pomáha zabrániť sklone tela dopredu. To vám umožňuje stáť, chodiť a vykonávať rôzne pohyby s lepšou rovnováhou a rovnako tak aj pevnosťou.

Stabilizácia bedrového kĺbu

Bedrový kĺb je základným kľúčovým bodom pre pohyby nôh a spolupráca svalu gluteus maximus je nevyhnutná pre udržanie stability tohto kĺbu. Pri chôdzi, behu alebo iných pohyboch nôh hrá tento sval dôležitú úlohu v tom, aby sme si udržali kontrolu nad naším telom a minimalizovali riziko zranenia v bedrovom kĺbe. Je to sval, ktorý nám pomáha udržiavať stabilitu pri pohyboch nôh.

Ohýbanie bedrového kĺbu

Psoas major je hlavným svalom, ktorý je zodpovedný za ohýbanie nôh v bedrovom kĺbe. Tento pohyb je široko využívaný pri rôznych činnostiach, ako je zdvíhanie nôh, napríklad pri zdvíhaní kolien k hrudníku, alebo pri sedení, keď sa bedrový kĺb ohýba. Bez dostatočne silného a flexibilného psoas major by bolo ťažké vykonávať tieto pohyby s ľahkosťou a komfortom.

Stabilizácia chrbtice

Psoas major je pripevnený k bedrovým stavcom a má dôležitú úlohu pri udržiavaní správnej krivky chrbtice. Jeho silná podpora prispieva k udržaniu stability chrbtice, čo je kľúčové pre prevenciu bolesti chrbta a udržanie správnej postavy. Sval psoas major tak pomáha chrániť chrbticu pred zbytočným zaťažením a udržuje ju v optimálnom stave pre každodenné pohyb.

Nakláňanie sa dopredu a dozadu

Okrem ohýbania nôh v bedrovej oblasti, hrá sval psoas major dôležitú úlohu pri pohybe tela dopredu a dozadu. Jeho činnosť je evidentná pri zdvíhaní predmetov zo zeme, pri sklone tela dopredu alebo pri nakláňaní trupu v rôznych smeroch. Táto rozmanitá funkcionalita robí psoas major významným pre rôzne každodenné pohyby a činnosti, ktoré vyžadujú flexibilitu a silu.

Aký je súvis medzi gluteus maximus a psoas major?

Súvis medzi svalom gluteus maximus a svalom psoas major je kľúčový pre pohybovú funkciu tela. Tieto dva svaly fungujú vzájomne a spolupracujú na dosiahnutí optimálnej stability a rovnováhy.

Stabilizácia chrbtice a rovnako tak aj bedrového kĺbu je jednou z hlavných úloh týchto dvoch svalov. Gluteus maximus, umiestnený na zadnej strane tela, pomáha udržiavať bedrový kĺb v stabilnej polohe a taktiež bráni preklopeniu celého tela dopredu.

Sval psoas major, ktorý sa nachádza v prednej časti bedrového kĺbu, podporuje udržiavanie bedrového kĺbu v optimálnej pozícii a zabezpečuje, aby bol správne zarovnaný. Spolupráca medzi týmito svalmi je nevyhnutná pre udržanie správnej krivky chrbtice a prevenciu bolesti chrbta.

Gluteus maximus je kľúčovým hráčom pri pohybe nôh, čo je nevyhnutné pre chôdzu a beh. Sval psoas major sa potom podieľa na ohýbaní bedrového kĺbu, čím prispieva k plynulému zdvíhaniu nôh.

Táto súčinnosť umožňuje koordinovaný pohyb nôh pri chôdzi a behu, čím zvyšuje efektivitu a pohodlie pri týchto činnostiach. Rovnováha a stabilita tela sú ďalšími aspektmi súvisiacimi s týmito dvoma svalmi. Gluteus maximus pridáva silu a stabilitu v zadnej časti tela, zatiaľ čo psoas major zabezpečuje rovnováhu v prednej časti bedrového kĺbu, čo umožňuje ľuďom udržiavať stabilitu.

gluteus maximus a psoas major cviky
zdroj: pixabay.com

Najlepšie cviky na gluteus maximus a psoas major

Ak hľadáte spôsob, ako posilniť svoje gluteus maximus a psoas major, dve dôležité svalové skupiny, máme pre vás niekoľko zaručených typov.

Mŕtvy ťah

Mŕtvy ťah je jedným z najlepších cvikov na posilnenie celého zadku. Začnite tým, že stojíte pri činke s nohami v šírke ramien. Držte činku pred sebou s vystretými rukami. Počas pohybu spustite boky smerom dozadu a zohnite sa v páse a zachovávate rovný chrbát. Zdvihnite činku zdola nahor tým, že stláčate gluteus maximus. Dôležité je udržiavať správnu techniku, aby ste sa nezranili.

Hip Thrust

Hip thrust je vynikajúci cvik, ktorý je zameraný priamo na gluteus maximus. Sadnite

položte jednu nohu naň. Potom spustite telo dolu, kým zadná noha nie je blízko zeme, a potom stlačte hore cez gluteus maximus, aby ste sa vrátili na si na zem s chrbtom opretým o lavicu alebo stoličku. Držte činku cez boky. Zdvíhajte boky nahor, pričom stláčate zadok na vrchole pohybu. Cvik môžete vykonávať aj s jednou nohou zdvihnutou pre väčšiu náročnosť. Hip thrust je efektívny na izoláciu gluteus maximus a pomáha mu získať pevnosť a objem.

Bulharský drep

Prepadlisko je náročný cvik na posilnenie gluteus maximus. Stojte tvárou k stoličke alebo lavici a východiskovú pozíciu. Cvik pomáha rozvíjať silu a objem v zadku a je skvelý na celkové posilnenie spodnej časti tela.

Zdvihnuté nohy

Ležte na chrbte na podložke a ohnite jednu nohu tak, aby bola chodidlo na zemi a druhú nohu zdvihnite rovno hore. Pomaly spúšťajte zdvihnutú nohu k zemi a potom ju znovu zdvihnite. Tento cvik zasahuje psoas major a pomáha pri jeho posilňovaní. Môžete ho vykonávať aj s ďalšími variantmi, ako sú zdvihnutie oboch nôh naraz alebo so závažím pre väčšiu náročnosť.

Plank

Plank je skvelým cvikom na posilnenie psoas major a rovnako tak aj stabilizáciu chrbtice. Ležte tvárou nadol na podložke a zdvihnite sa na lakte a špičky nôh. Držte telo v rovnej línii od hlavy až po päty, pričom sa snažte napínať svaly psoas major na udržanie tela nad zemou. Plank je veľmi účinný na udržanie stability chrbtice a rovnako tak aj posilnenie trupu.

Prepad

Prepad je výborným cvikom na psoas major a celé bedrové svaly. Postavte sa do vzpriamenej polohy a urobte veľký krok dopredu s jednou nohou. Potom klesnite dolu, aby sa vaša predná noha ohla do 90-stupňového uhla. Potom sa vráťte na východiskovú pozíciu. Opakujte na obe strany. Lunges zahrňujú pohyb v bedrovom kĺbe a pomáhajú pri posilňovaní psoas major a celého bedra.

Ako cvičenie týchto svalov zefektívniť?

Existuje niekoľko dôležitých faktorov a rovnako tak aj techník, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky pri posilňovaní týchto dvoch dôležitých svalov.

Rovnováha cvičení je kľúčová pre účinný tréning. Zahrňte cviky, ktoré priamo posilňujú gluteus maximus a psoas major, ale nezabudnite aj na cviky, ktoré podporujú celkové posilnenie spodnej časti tela. Správna technika je kľúčom k bezpečnému a účinnému cvičeniu.

Rovnako tak dbajte aj na správny postoj a pohybovú mechaniku pri každom cvičení. Postupne zvyšujte intenzitu tréningov, počet opakovaní alebo sérií, aby ste udržali pokrok vo vašom tréningu a splnili si svoje ciele. Regulárny tréning je kľúčový pre dosiahnutie požadovaných výsledkov. Cvičte tieto svaly pravidelne a dodržiavajte tréningový plán.

Vyvážená a pestrá strava bohatí na bielkoviny a vlákninu a tiež hydratácia sú dôležité pre rast a obnovu svalov. Uistite sa, že máte dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov vo vašej strave.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies